Jelentős forgalmirend-változás Miskolcon a turbó körforgalom építésénél

Miskolcon folytatódnak a Vörösmarty utca és a Király utca kereszteződésében a turbó körforgalom építéséhez kapcsolódó munkák, melyek újbóli forgalomkorlátozással járnak.

Az utóbbi idők legkomplexebb Miskolcot érintő infrastrukturális beruházása az Y-híd megvalósítása, a Vörösmarty utca négysávosítása és a turbó körforgalom megépítése, mely következő ütemében a turbó körforgalom útépítési feladatain lesz a hangsúly.

2022.március 6-án vasárnap a projekt kivitelezéséhez szükséges mértékben 2×1 sávra szűkül a Vörösmarty és Király utcák csomópontja.

 

Csomópont zárása

A terelés bevezetése után a Király utca forgalma 2×1 sávra szűkül, a Vörösmarty utca pedig zsákutcává válik mind a Soltész Nagy Kálmán utca, mind pedig a Corvin utca felől. Ez azt is jelenti, hogy megszűnik a Király utcáról a Vörösmarty utcára történő lekanyarodás lehetősége is. A körforgalom építése két ütemben fog zajlani. Első ütemben a forgalmat a Király utca bal oldalára (Budapest felé vezető oldal) terelik át. Ez idő alatt megépül a körforgalom keleti oldala teljes keresztmetszetben és a nyugati oldal egy része is.

A második ütemben a Király utca forgalmát a már elkészült keleti oldali fél körpályára terelik át és megépül a körforgalom hiányzó két darabja, illetve kiépítik a körforgalom középszigetét is.

Autóbusz közlekedés

A Vörösmarty utcán jelenleg az Auchan 1, 14G, 1É, 101B és 21-es jelzésű autóbuszok közlekednek. Ezek a lezárás időtartama alatt terelt útvonalon fognak közlekedni. Valamennyi járatot érintő változásokról (útvonal, megállóhelyek) bővebben a MVK Zrt. honlapján lehet tájékozódni.

Gyalogosközlekedés

A forgalomkorlátozás miatt a Vörösmarty és Király utcák csomópontjában a gyalogos átkelőhelyek megszüntetésre kerülnek. A gyalogosok átkelésének biztosítása érdekében a Király utcán új jelzőlámpával biztosított gyalogos átkelőhelyet alakítanak ki a SPAR parkoló bekötő útjánál.

További átkelőhelyként a Vörösmarty utcán a Szabó Lőrinc sétánynál található gyalogátkelőhely és a Vörösmarty utca nyugati ágán már a forgalomkorlátozás területén belül, de már a munkaterületen kívül, kordonokkal elzárt átkelési lehetőség létesül.

A bevezetendő forgalomkorlátozások előreláthatólag 5-6 hónapon keresztül, azaz 2022. augusztus végéig fognak fennállni.

A beruházás az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásban hazai forrásból valósul meg. A kivitelezést a He-Do Kft. végzi nettó 13,5 milliárd Ft értékben.