Két ukrán menekült kért eddig segítséget a miskolci önkormányzattól

 

 

 

Miskolc MJV Önkormányzata az elsők között próbált felkészülni a háború sújtotta Ukrajnából érkező menekültek számára nyújtandó segítségre. Dr. Ignácz Dávid, Miskolc MJV jegyzője egyeztetést hívott össze pénteken, amelyre a város szociális szakemberei, a városban működő segélyszervezetek képviselői és a Miskolci Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat elnöke is meghívást kapott.

 

Miskolc felkészült a menekültek fogadására, de az intézkedések jelentős része nem városi, hanem állami feladat, a kormány rendelheti el többek között azt is, hogy a menekültek befogadására alkalmas kollégiumokat vagy azokat az épületeket, amelyek menekültek befogadására alkalmasak, megnyissa annak tulajdonosa, üzemeltetője.

 

A segítségnyújtás, ügyintézés elsősorban a Katasztrófavédelem, valamint az Bevándorlási- és Állampolgársági Hivatal hatásköre, ezzel együtt Miskolc MJV Önkormányzatának vezetése azon dolgozik, hogy aki a miskolci Városházához fordul segítségért, az kapjon is. Megfelelő mennyiségű, azonnali segítséget jelentő élelmiszercsomag áll rendelkezésre, hogy a város, ha csak ideiglenesen is, de élelemmel lássa el az ide érkező menekülteket. Ezen túl a Hivatalnak értesítenie kell a katasztrófavédelmet, hiszen az ellátás további része az ő feladatuk.

 

Miskolc MJV Önkormányzata együttműködik a helyi segélyszervezetekkel is, ezért a Városháza bejáratánál adománygyűjtés kezdődött. Elsősorban tartós, illetve instant (azonnal, könnyen elkészíthető) élelmiszereket várnak, ezekkel tudnak most segíteni a hazánkba érkező háborús menekülteknek.

 

Jelen pillanatig Miskolc MJV Önkormányzatához két közvetlen segítséget kérő megkeresés érkezett Ukrajnából menekült állampolgároktól.