Vlagyimir Putyin elnök és Berel Lázár orosz főrabbi a Kremlben [2018], forrás: YouTube

ujkelet.live

Vlagyimir Putyin elnökhöz közel álló prominens rabbi korábbi elveinek ellentmondva, az Ukrajna elleni háború befejezésére szólította fel az orosz elnököt, miközben felajánlotta közvetítői segítségét a szemben álló felek között.

Berel Lázár, a Chabad oroszországi főrabbija szerdán egy orosz-zsidó honlapon tette közzé felhívását. Azon túlmenően, hogy elsősorban Putyin elnököt szólította fel a háború befejezésére, a rabbi egyúttal az Ukrajnában, Oroszországban, Európában és más kontinenseken elő vallási vezetők számára küldött üzenetben, közös cselekvésre sürgetett a káosz megállítására és a további áldozatok megelőzése érdekében.

Lázár rabbi harminc éve érkezett Oroszországba a Chabad-mozgalom küldötteként, és immár 20 éve orosz főrabbiként teljesít szolgálatot. Magasrangú zsidó vallási vezetőként köztudott, hogy közeli jó kapcsolatot ápol az elnökkel, olyannyira, hogy alkalmanként kiérdemelte a „Putyin rabbija” becenevet. Legutóbb 2018-ban is az orosz elnök mellett fogadta és látta vendégül Benjámin Netanjahu volt miniszterelnököt.

Nem jellemzően, de időnként enyhébb bírálatokat is megfogalmazott, például amikor Putyin kiutasította az országból az amerikai Chabad rabbikat, illetve azt is kifogásolta, hogy az orosz elnök Szíriát erős légvédelmi rendszerrel látta el.

Szerdai, a háború befejezésére irányuló hangsúlyos felszólítása azonban jelentős ellentmondásnak tűnik Lázár korábbi álláspontjához képest, kifejezetten Oroszország Ukrajnával kapcsolatos politikáját illetően. Ugyanis korábban, amikor Oroszország annektálta a Krím-félszigetet [2014], a rabbi szembeszállt a lépést ellenző ukrán Chabad vezetőkkel, és arra szolította fel őket, hogy maradjanak csendben és lehetőleg kívül a „politikusok tevékenységétől.”

A prominens főrabbi most azonban nemcsak, hogy elítélte az ukrajnai erőszakot, ugyanakkor nyilvános közvetítői ajánlatot is tett, a két ország közötti béketárgyalásokat illetően.

„I-n elvárja minden hívőtől, hogy tegyen meg minden tőle telhetőt az emberi életek megmentése érdekében. Személy szerint készen állok minden közvetítésre, készen állok minden tőlem telhetőt, és azon túl is, megtenni annak érdekében, hogy elhallgattassam a fegyvereket és megállítsam a bombákat” -, tette hozzá az említett interneten történt közleményében, azt is hozzátéve, miszerint

„Igen, különböző emberek vagyunk, sok problémáról teljesen eltérő nézeteink lehetnek. Egy dologban azonban egységesnek kell lennünk: I-n iránti kötelességünk, hogy minden erőnkkel kölcsönös megértésre, kölcsönös tiszteletre törekedjünk, és semmi esetre se emeljünk kardot testvérünk ellen.

Érezzük át testvéreink fájdalmát, hitüktől függetlenül. Arra kérek mindenkit, hogy imádkozzon a békéért, de az ima önmagában nem elég. Most, I-n minden hívőtől elvárja, hogy tegyen meg mindent az emberi életek megmentéséért. Személy szerint én készen állok, bármilyen közvetítésre készen állok.”

A főrabbi szerdai megjegyzései azt követően láttak napvilágot, hogy más oroszországi és ukrajnai Chabad rabbik hevesen elítélték Putyin háborús politikáját, különös tekintettel a szentpétervári születésű Mose Azman rabbi, aki kifejezetten az orosz zsidók felé intézett felhívása során, konkrét lépésekre szólított fel a háború befejezése érdekében.

Néhány órával Azman rabbi közleménye után Volodimir Zelenszkij ukrán elnök támogatásra szólította fel a zsidókat, miközben azzal vádolta Oroszországot, hogy „el akarja törölni” az ukránokat, országukat és történelmüket.

„Most a világ összes zsidójához szólok. Nem látjátok, mi történik? Ezért fontos nagyon, hogy zsidók milliói szerte a világon ne maradjanak most csendben” – mondta Zelenszkij, aki maga is zsidó származású.

„A nácizmus hallgatásban születik. Szóval kiabáljatok a civilek meggyilkolása miatt. Kiabáljatok az ukránok meggyilkolása miatt.”

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök csütörtökön a háború befejezésre szólított fel és arra figyelmeztetett, hogy Ukrajnára „teljes pusztulás” vár, ha a világ vezetői nem cselekszenek gyorsan az orosz invázió közepette.

„A terepen jelenleg rosszul néznek ki a dolgok, de fontos megérteni, hogy ha a világ vezetői nem cselekszenek gyorsan, a helyzet sokkal rosszabbra fordulhat. Sok emberélet elvesztéséről, Ukrajna teljes pusztulásáról beszélek. Menekültek millióiról. Még mindig nem késő [lépni].”

„A világ vezető szereplőinek felelőssége, hogy a két felet fogják a csatatérről és a tárgyalóasztalhoz ültessék” – tette hozzá.