F-35-ös “Adir” vadászgép 2019. július 14. Fotó: Izraeli Védelmi Erők

ujkelet.live

Kedden Tel Aviv nagyvárosi területének (Gus Dan) lakosai nagy robbanásokról számoltak be. A zajt egy izraeli F-35-ös vadászgép okozta, mely túllépte a megengedett repülési sebességet, és ezért a szabálysértést elkövető pilótát 500 sékel (53ezer Ft) pénzbírsággal sújtották.

,,Az eset kivizsgálása után megállapítást nyert, hogy a zaj a megengedett sebesség túllépéséből fakadó hangrobbanások és az időjárási viszonyok eredménye” – közölte az Izraeli Védelmi Erők szóvivője. ,,Amint a vadászpilóta észrevette, hogy túllépte a sebességet, lassított és folytatta a gyakorlatot. Az ügyet kivizsgálják, a pilótát pedig fegyelmi eljárás alá vonják.”

Kedden nem sokkal délelőtt 10 óra előtt a közösségi médiában egy erőteljes robbanásról és lökéshullámról számoltak be Gus Dan térségben.

Három órával később újabb robbanás hallatszott.

A zaj és lökéshullámok az ország középső részének széles sávjában hallatszottak, beleértve Tel-Avivot, Or Jehudát, Ros Haajint és Petach Tikvát.

Az izraeli rendőrség azt mondta a médiának, hogy nincs tudomásuk szokatlan eseményekről.

Az Izraeli Védelmi Erők először azt mondta, hogy jelenleg nem tudnak semmi szokatlanról.

Délután azonban közölték:

,,A ma korábban hallott robbanásokkal kapcsolatban a vizsgálatot követően úgy tűnik, a zajt hangrobbanások okozták, amelyek a légierő rutinrepüléseiből eredtek.
Az esetet kivizsgálják”.

2020 júliusában Haifa és egyes északi területek lakosai az egyik éjszaka hangos robbanásokat hallottak, és azt feltételezték az izraeli hadsereg éppen támadást hajt végre vagy vészhelyzet van folyamatban.

Később azonban világossá vált, hogy a szokatlan zaj forrása a légierő F-35-ös pilótájának köszönhető, aki a hangsebesség túllépésekor hangrobbanást keltett.

Mivel a pilóta a gyakorlat közben túllépte a megengedett repülési sebességet, az Izraeli Védelmi Erők úgy döntött, hogy felfüggeszti.