Skip to content

Ánizsszagú fagomba – észre se vettem – állítólag ehető és finom- sokáig kell főzni- ideje lenne megkóstolni-egyelőre még csak ott tartok, hogy előkóstolókat keresek

Ánizsszagú fagomba – észre se vettem – állítólag ehető és finom- sokáig kell főzni- ideje lenne megkóstolni-egyelőre még csak ott tartok, hogy előkóstolókat keresek
Ánizsszagú fagomba – észre se vettem – állítólag ehető és finom- sokáig kell főzni- ideje lenne megkóstolni-egyelőre még csak ott tartok, hogy előkóstolókat keresek

Megismétlödött a hétköznapi csoda. Most éppen nem  egy  szomszéd vette észre. Hanem a családom.  A házunk előtti fa újra fagombát termett.  Állítólag ehető . Nosza neki, főzzük, süssük meg. 

Az idei termésünk
Kivánatosan szép – 

Egy hozzáértő hölgy elárulta , a képeken látható gomba amely az előttünk álló fán terebélyesedett ki valójában ehető. Kicsit rágós, gumiszerű, de nem mérgező és csodálatos íze zamata lehet a levesekben és a pörköltökben.  

(Lentinellus cochleatus)
Az ánizsszagú fagomba hazánkban is előforduló, élősködő gomba. Általában elhalt fákon, gyökereken és lehullott korhadt égakon terem, de egészséges fatörzseken is előfordulhat.

Előfordulása

Európában általános elterjedésű faj, a tengerparti régióktól az alpesi völgyeik megtalálható. Hazánkban nem gyakori faj. Lombos fák törzsén vagy tuskóján ősszel nő. Gyakran korhasztja a talajfelszínhez közel fekvő elhalt, vastagabb fagyökereket és ha ezeken kezd teremni, úgy tűnik mintha népes csoportja nem is a fán, hanem a talajon ülne.

Megjelenése

Kalapja

2,5-7 (9) cm széles, tölcsér formájú, gyakran féloldalas, szabálytalanul lebenyes és hajlott. Színe többé-kevésbé fakóbarna, vörösesbarna vagy világos bőrsárga. A sűrűnálló lemezek a tönkre mélyen lefutók, keskenyek, és az élük fűrészesen cakkozottt. Először fehérek, később halvány hússzínűek.
A bordás-ráncos tönkje 3-9 cm hosszú és kb. 0,5-1,5 cm vastag, lefelé elvékonyodó. Egy tőből rendszerint több termőtest fejlődik ki, csoportos növésű. A felülete többnyire kalapszínű, az alsó része sötétebb vörösbarna.

Húsa

vékony, fehéres vagy halványvöröses, bőrszerű, szívós, intenzív ánizsszagú, enyhe ízű.

Spórapora

fehér.

Felhasználhatósága

Ehető gomba, de nagyon szívós húsú. Fűszerként is alkalmazható szárítás és őrlés után.

Összetéveszthetősége

Néhány mikológus a Lentinellus cochleatus var. inolens változatot is megkülönbözteti. Ennek nincs ánizsszaga, Európa egyes részein ismert, így FranciaországbanCsehországbanSzlovákiában és Németországban. A köldökös fagomba (L. Omphalodes) többnyire a földben levő fadarabokon, különösen égeren terem. Az (L. Vulpinus) is csoportos, többnyire nagyobb, de rövidebb tönkű, és nem ánizsszagú. Lombosfa- és fenyőtuskókon nő.

Megjegyzés

Lentinellus nemzetséget 9 faj képviseli Európában. Szívós, excentrikus vagy oldaltálló, gyakran tönk nélküli termőtest, fűrészes lemezélek jellemzik. Fán vagy famaradványokon teremnek. Mérgező fajokat nem ismerünk!

cochleatus jelentése csiga vagy fül formájú. 


Szántó István


Related article

Tanksörrel erősít a Dreher

A népszerű radlerek és alkoholmentes sörök mellett a sikeres márkaépítésnek köszönhetően a prémium és szuperprémium szegmensben a Dreher, a Pilsner Urquell és a...

0 Comment

ELISMERÉS AZ ÉLETMENTÉSÉRT

       2021. 11. 10., sze – 10:31 Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság A Miskolci Rendőrkapitányság járőrei a mentőszolgálat munkatársaival közösen mentettek ki egy mozgáskorlátozott...

0 Comment

Ezt már olvasta?