Elhunyt Haumann Péter – Balatonszárszón a két színészóriás
Régi saját felvétel Haumann Péter és Garas Dezső

Nyolcvanegy éves korában elhunyt Haumann Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet színésze – tudatta a család szombaton az MTI-vel.

Haumann Péter méltósággal viselt hosszú betegség után hunyt el szombaton délután.

Haumann Péter 1973-ban került a Madách Színházhoz, ahol számos jelentős szerepet játszott, és a társulat vezető művésze lett. 1988-ban a Nemzeti Színházhoz, majd az Arizona Színházhoz, egy évre a Radnóti Színházhoz szerződött, 1994-től 2016-ig a Katona József Színház tagja volt.

A Kossuth-díjas színészt olyan darabokban láthatták a nézők, mint a Szókratész védőbeszéde, A fösvény, Az eltört korsó, Az ügynök halála, az Őrült nők ketrece és a Macskák. Játszott többek közt a III. Richárd, a Woyzeck, a Szenvedély, a Szürkület, az Indul a bakterház vagy a Kalandorok című filmekben, és olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Ádám Ottó, Ascher Tamás, Fehér György, Dömölky János és Mundruczó Kornél.

Művészi munkásságát 1970-ben és 1972-ben Jászai Mari-díjjal, 1980-ban érdemes művész címmel, 1985-ben Kossuth-díjjal ismerték el.

A Halhatatlanok Társulatának 1997-ben lett tagja, 2006-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést, 2009-ben a Prima Primissima díjat, 2010-ben a nemzet színészévé választották.

Jómagam amikor a MUOSZ újságíróiskolájába jártam a hetvenes évek elejéna szövetség színháztermében gyakran láthattam próba közben. Feltünő jelenség volt és nagy szerencsémnek tartom, hogy több alkalommal is találkozhattam, beszélgethettem vele a szárszói találkozókon . Ezt a címképet is ott készítettem, ahogy Garas Dezsővel együtt ülnek a kispadon. Itt mondtam, hogy abban a bizonyos tévéjátékban amelyben egy katonát játszott, akit halálra dicsérnek mert lelőtt egy ellenséges repülőt óriásit alakított. Szenzációsan játszott – olyan csaknem monodráma volt . Kiderült , hogy tényleg leszedte a gépet ám ez a miénk volt.  Méltattam a mimikát, az arcjátékot a teljes szerepet, de nem jutott eszembe a címe. Megnyugtatott, neki sem ugrott be. Máig sem kattant be a címe.

Isten nyugosztalja. Mindkét színészóriást.