A légierő háromnapos váratlan hadgyakorlatot indított Galilea Rózsája néven 2021. február 16. Fotó: Izraeli Védelmi Erők

ujkelet.live

A légierő kedd este légi manővereket hajtott végre egy nagy távolságra lévő ellenséges államban végrehajtott támadás előkészítéséhez, mintegy száz repülőgép bevonásával, köztük vadászgépekkel, szállító- és üzemanyagtöltő repülőgépekkel.

A repülőgépek a légierő több bázisáról szálltak fel Ciprus felé a Földközi-tengeren. A kiképzésre a Tüzes Szekerek hadgyakorlat végén kerül sor, amely ezen a héten Cipruson zajlik.

Az Izraeli Védelmi Erők szerdai közleménye szerint a gyakorlat „nagy távolságú repülést, légi utántöltést és távoli célpontok csapását” foglalta magában, szimulálva az iráni nukleáris létesítmények elleni légicsapásokat.

A 2015-ös nukleáris megállapodáshoz való visszatéréssel kapcsolatos növekvő bizonytalanság fényében, az Izraeli Védelmi Erők az elmúlt évben fokozta erőfeszítéseiket a teheráni nukleáris létesítmények elleni hiteles katonai fenyegetés előkészítésére.

A védelmi tisztviselők úgy becsülik, hogy az Izraeli Légierő még korai stádiumában lévő csapási terveinek egyes részei rövid időn belül elkészülhetnek, míg mások több mint egy évet igényelnek, mire teljesen végrehajthatóvá válnak.

Azon túl, hogy a légierőnek meg kell találnia a módját a mélyen a föld alatt lévő iráni létesítmények elleni csapáshoz, melyek speciális lőszereket és taktikát igényelnek, az egyre kifinomultabb iráni légvédelemmel is meg kell küzdenie egy ilyen támadás végrehajtásához. A légierőnek arra is fel kell készülnie, hogy Irán és szövetségesei az egész térségben várhatóan megtorlással élnek Izrael ellen.

A 13-as csatorna két hete arról számolt be, hogy az Egyesült Államok légiereje is részt vesz az Irán elleni támadást szimuláló gyakorlaton, és a légi utántöltő gépeivel fogja feltankolni a “támadásra” tartó izraeli vadászgépeket. Az Izraeli Védelmi Erők ezt nem erősítette meg, míg a CENTCOM és a Pentagon cáfolták a riportot.

Beni Gantz védelmi miniszter kedden meglátogatta a Cipruson zajló hadgyakorlat másik részét, amelynek célja a libanoni Hezbollah elleni harc szimulálása.

„Az Izraeli Védelmi Erők folyamatosan készül a hadműveletekre és különféle kampányokra, különböző arénákban, és súlyos csapást mér mindenkire, aki Izrael Állam polgárainak fenyegetésére törekszik,” – mondta Gantz.

A hadsereg tájékoztatása szerint a 98. ejtőernyős hadosztály sorköteles és tartalékos csapatai, valamint a légierő egységei és más különleges erők – például a Sajetet 13 elit haditengerészeti egység – vesznek részt a ciprusi gyakorlatokon.

A gyakorlatok során többek között a sebesült csapatok helikopterrel történő evakuálását is szimulálják, valamint a logisztikai felszerelések ledobását teherszállítókkal.

A hadsereg tájékoztatása szerint a gyakorlatokat különféle terepen hajtják végre, beleértve a városi és vidéki területeket, hegyvidéki területeket, amelyek hasonlítanak Libanonra.

A június 3-án záruló Tüzes Szekerek az elmúlt évtizedek legnagyobb hadgyakorlata, egyszerre több fronton kirobbanó hirtelen eseményekkel foglalkozik, az Irán által támogatott libanoni Hezbollah elleni harcra összpontosítva.

Katonai tisztviselők szerint a gyakorlatok célja a csapatok és a vezérkar több fronton való háborúra való felkészültségének és készenlétének növelése, valamint más sürgősségi szervezetekkel, helyi hatóságokkal és kormányzati minisztériumokkal való koordináció volt.