Matan Kahana vallásügyi miniszter (Jamina) bejelenti a reformot 2021. július 20. Forrás: Twitter-videó képernyőfotó

ujkelet.live

Az izraeli kormány fizetést fog adni a zsidótörvényekkel foglalkozó női tanácsadóknak, jelentette be csütörtökön Matan Kahana miniszterhelyettes, ami jelentős lépés a nemek közötti egyenlőség felé a Vallásügyi Minisztériuma részéről.

„Mindenki számára világos, hogy a tanult nők a közösségi és vallási világ elválaszthatatlan részét képezik” – mondta Kahana a lépést bejelentő közleményében.

A döntés, amely jelentős mérföldkő a női vallási hatóságok hivatalos kormányzati elismerése és finanszírozása felé, Kahana legújabb lépése a nemek közötti egyenlőség előmozdítása érdekében a vallási élet területein.

A szóban forgó nők nem lesznek rabbik, hanem „halachikus tanácsadó” címet fognak viselni – a halacha a zsidó törvény héber elnevezése –, akik képesek válaszolni a vallási ügyekkel kapcsolatos kérdésekre. Kifejezetten olyan női ügyekre fognak összpontosítani, mint a menstruációval kapcsolatos rituális tisztasági törvények, bár más területeken is szakvéleménnyel szolgálhatnak.

„Ennek az innovatív lépésnek az a célja, hogy integrálja a nőket a halachikus közösségi térbe, és válaszforrást biztosítson a nők számára a ‘családi tisztasággal’ kapcsolatos kényes és magánügyekben” – áll a Vallásügyi Minisztérium közleményében.

A minisztérium hozzátette, hogy ezek a nők „halachikus vezetői pozíciót fognak betölteni a közösségi rabbik mellett”.

Kahana, aki az elmúlt évben a minisztériumot vezeti, számos reformot vezetett be a nők zsidó közösségi életben betöltött szerepének bővítése érdekében, beleértve a nők beiktatását a helyi vallási tanácsokba, és megkövetelte, hogy az önkormányzati rabbikat választó bizottságok 40 százalékát nők alkossák.

A halachikus tanácsadókat azok a közösségek fogják alkalmazni, ahol szolgálnak, és a Vallásügyi Minisztérium biztosítja a fizetésük finanszírozását, mondta Kahana szóvivője.

A minisztérium azt tervezi, hogy 21 helyi tanács számára elegendő pénzt különít el egy női halachikus tanácsadó felvételére. Sok nő már nem hivatalos önkéntesként vagy helyileg finanszírozott pozíciókban tölti be ezt a szerepet, jegyezte meg Kahana.

„A női halachikus tanácsadók bevett és örvendetes gyakorlat az izraeli közösségekben, és eljött az idő, hogy Izrael Állam elismerje szent munkájukat és finanszírozza tevékenységüket. Meggyőződésem, hogy ez egy fontos és örvendetes lépés a judaizmus számára, és Tórával és szentséggel gazdagítja Izraelt”.