Magyarország legjobb kenyerei és sétáló süteményei
.A Magyar Pékszövetség hagyományaihoz híven idén tizenegyedik alkalommal
meghirdette a Szent István napi Kenyérversenyt. 
Az első körben ötvenhat termék nevezett három kategóriában,
 a selejtezőn ötfős szakmai zsűri értékelte a termékeket.
 A zsűrizés során az ítészek a Magyar Élelmiszerkönyv előírásának
 megfelelően vizsgálták a kenyereket, különös tekintettel a minőségi jegyekre,
 a héjazat, a bélzet, az illat, íz és aroma vonatkozásában.

A megmérettetés elsődleges célja, hogy folyamatos fejlődésben tartsa
a sütőipart, így a hagyományos kenyerek mellett a fogyasztói
igényeknek megfelelő, minőségi termékekkel gazdagodjon az egyik
legalapvetőbb élelmiszerünk választéka. A másodlagos szempont a
magyar pékek ötletgazdagságának bemutatása. A verseny első és
legfontosabb kategóriája az államalapítás ünnepére készülő
alapélelmiszerünk. A Szent István napi kenyér alapfeltétele volt,
hogy a kenyér a Magyar Élelmiszerkönyv előírása szerint készüljön
lisztből, hagyományos kovászos technológiával, kizárólag hazai,
természetes alapanyagok felhasználásával. Ebben a versenyszámban a
kilenc legjobb kenyeret értékeli a hétfős zsűri.
 A második kategóriában az Innovációs fejlesztések kapnak figyelmet
– ez a versenyszám igen népszerű a versenyzők körében – nem
mindennapi alapanyagokból, különleges gabonák és magvak
felhasználásával sütötték meg a pékek a kenyereket, érdekes és
merész íz világot ötvözve a dekoratív megjelenéssel.
A verseny első és legfontosabb kategóriája az államalapítás ünnepére
készülő alapélelmiszerünk. A Szent István napi kenyér alapfeltétele
volt, hogy a kenyér a Magyar Élelmiszerkönyv előírása szerint
készüljön lisztből, hagyományos kovászos technológiával, kizárólag
hazai, természetes alapanyagok felhasználásával. Ebben a
versenyszámban a kilenc legjobb kenyeret értékeli a hétfős zsűri.
 A második kategóriában az Innovációs fejlesztések kapnak figyelmet
– ez a versenyszám igen népszerű a versenyzők körében – nem
mindennapi alapanyagokból, különleges gabonák és magvak
felhasználásával sütötték meg a pékek a kenyereket, érdekes és
merész íz világot ötvözve a dekoratív megjelenéssel.
 A harmadik versenyszám ebben az évben újdonságnak számít. A Sétálós
Süteményeknél alapkritérium a leveles tészta volt, a kialakítás
során ügyelni kellett arra, hogy a termék kézzelfogható és séta
közben is kényelmesen fogyasztható legyen.


kórházi kenyér
kórházi kenyér

 A kategória győztesek a szakma elismerésén és megbecsülésén túl
pénzjutalomban is részesülnek.
 Három kategóriában lehetett versenyezni:
 •    Szent István napi kenyér
 •    Innovatív kenyér
 •    Sétáló sütemény (új versenyszám ebben az évben)
 A Szent István napi Kenyér kategória versenykenyerei:
 •    Gulyás Kenyér
 •    Pásztor Kenyér
 •    Mangalicazsíros kovászos Kenyér
 •    Szent Istváni Matyó Vekni
 •    Durum Kovászos Kenyér
 •    Ünnepi Cipócska
 •    Egyházi Kenyér
 •    Kerepes
Szent István napi Kenyér kategória versenykenyerei: 
• Gulyás Kenyér • Pásztor Kenyér •
 Mangalicazsíros kovászos Kenyér • 
Szent Istváni Matyó Vekni • Durum Kovászos Kenyér • Ünnepi Cipócska
 • Egyházi Kenyér • Kerepes Szíve • Szabolcsi Kovászos
 Az Innovatív kategória versenykenyerei: • Római Carrot Kenyér • Burgonyás-lenmagos Áldás
 • Kukoricás-magvas Vekni • Rusztikus Halászlé kísérő Kenyér • Kendermagos alakor • Ringló 
Cipó • Erdei Munkás Kenyér • Kriszti Levendulás Kenyere • Batátás Kenyér A Sétáló Sütemény
versenytermékei: • Zabos-szilvás Papucs • Fahéjas Croffin • Kelbimbós Forgó • Körtés Fonat •
Túrós-barackos Szelet • Teljes kiőrlésű tönkölyös szilvás papucs • Epres fonat) Kiadó: 
Magyar Pékszövetség