Jevgen Kornicsuk, Ukrajna izraeli nagykövete egy sajtótájékoztatón 2022. március 7. Fotó: Twitter-videó képernyő fotó

ujkelet.live

Jevgen Kornicsuk, Ukrajna izraeli nagykövete csütörtökön közölte, hogy Ukrajna nem enged be látogatókat, és nem tudja biztosítani a zarándokok biztonságát Ros Hásáná alatt Umanban.

Minden Ros Hásánákor izraeliek ezrei vesznek részt az éves zarándoklaton a közép-ukrajnai Umanban, ahol a breszlávi Náchmán rabbi (1772-1810), a haszidizmus alapítójának sírja található.

„Az Ukrajnába látogatók életével és jólétével kapcsolatos aggodalmak miatt, valamint az országunkban zajló kirívó orosz háború fényében, minden erőfeszítés ellenére sem tudjuk garantálni a zarándokok biztonságát, és jelenleg nem engedünk be turistákat és látogatókat Ukrajnába” – mondta Kornicsuk a nagykövetség Facebook-oldalán közzétett nyilatkozatában.

,,Ebből kifolyólag Önökhöz fordulunk, mert imáik fontosak számunkra. Kérjük, imádkozzanak azért, hogy Ros Hásáná előtt véget érjen a kirívó és kegyetlen orosz agresszió miatt kitört ukrajnai háború, és imádkozzanak Ukrajna győzelméért”.

„Reméljük, hogy az imák beteljesülnek, és Ukrajna ismét olyan ország lesz, amely nagylelkűen fogad látogatókat Izraelből, és különösen azokat az Ukrajnába érkező zsidókat, akik az igazak sírjánál tesznek látogatást” – tette hozzá.

Kornicsuk másfél héttel ezelőtt közölte, hogy Ukrajna fontolgatja, hogy nem engedi be az izraeli állampolgárokat az országba, megtorlásul azon korlátozások miatt, amelyeket Izrael a februári orosz invázió nyomán vezetett be.

Úgy tűnik azonban, hogy a Legfelsőbb Bíróság lezárta az ügyet, amikor vasárnap kimondta, hogy az Izrael és Ukrajna között létrejött vízummentességi megállapodás a háború elől menekülő ukránokra is vonatkozik, és az ukránok legfeljebb három hónapig Izraelben tartózkodhatnak.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök üdvözölte, hogy a Legfelsőbb Bíróság a belügyminisztérium ellenkezése ellenére helyt adott a petíciónak.