Egy volt izraeli börtönőr azt állítja, hogy megerőszakolta egy palesztin biztonsági fogoly

ujkelet.live

Egy volt izraeli katona, aki az észak-izraeli “szökésbiztos” Gilboa börtönben szolgált őrként, azt állította csütörtökön, hogy megerőszakolta egy palesztin terrorista a börtönben, jelentette a Ynet hírportál.

A nő azt állítja, hogy a börtön vezetősége elhallgattatta. Most közös finanszírozási kampányt indított, hogy pénzt gyűjtsön magának és más női őröknek, akiket palesztin fogvatartottak bántalmaztak.

,,A nemi erőszak óta pokol az életem. A parancsnokaim megpróbáltak elhallgattatni” – olvasható a Fund Me oldalának leírásában. ,,Segíts az igazság feltárásáért folytatott küzdelmemben.”

A nő Mahmúd Atallahot, izraeliek meggyilkolásáért elítélt palesztin terroristát azzal vádolta, hogy megerőszakolta őt, és azt mondta, hogy a terrorista különleges kiváltságokat élvezett a börtönhatóságoktól, akik lehetővé tették számára, hogy szabadon barangoljon a létesítményen belül, és gyorsan teljesítették kéréseit és követeléseit.

,,A parancsnokaim, a munkatársaim, akikről azt hittem, hogy vigyáznak rám, annak a terroristának a kezébe adtak. Gondoskodtak róla, hogy egyedül legyek vele, megszegve a szabványos protokollt, hogy képes legyen újra és újra brutálisan letámadni és szexuálisan bántalmazni, és nem csak engem, más katonákat is bántalmaztak” – írta az egykori katona Hila álnéven.

,,Megölhetett vagy túszul ejthetett volna, csak ketten voltunk, egyedül, bilincs nélkül, nem voltak rácsok közöttünk. Ő egy elítélt gyilkos és terrorista. Mit képzeltek? Hogy csak bántalmazni fog? Ez normális? Hogy egy izraeli katonát feláldoznak információért? Békéért? Vagy pénzért? El sem tudom képzelni, mit adhatott nekik cserébe egy katona testéért.”

„Amióta a Gilboa börtönben történt események nyilvánosságra kerültek, borzalmas történetemet eltitkolták előtted, mindenki elől elrejtették, talán azt remélték, hogy magammal viszem ezt a titkot a sírba. Talán azt hitték, megölöm magam, vagy elmenekülök, elbújok, és továbbra is szégyellem magam. De már nem! Vége a csendnek, vége a szégyenkezésnek, én nem vagyok bűnös! Izrael Állam a bűnös” – írta a nő.

A Gilboa börtönt azután vetették komoly vizsgálat alá, hogy tavaly hat elítélt palesztin terrorista megszökött. A szökés következményeinek vizsgálata súlyos kihágásokat állapított meg a börtönparancsnokok részéről, beleértve a biztonsági protokollok megsértését és a fogvatartottak által szexuális zaklatásnak kitett női katonákkal való illetlen bánásmódot.

Mind a hat szökevényt rövid időn belül elfogták.

,,A szégyen azokat terheli, akik eltitkolják és szőnyeg alá söprik ezt az esetet” – mondta a volt katona. ,,Többé nem hallgatok. Válaszokat akarok kapni az országomtól. Szeretett Izrael Államom (Igen, még mindig cionista vagyok, továbbra is teljes szívemből szeretem a hazámat), magyarázd el nekem, hogyan és miért történt ez velem. Követelem egy független vizsgálat indítását.”

A közösségi finanszírozási oldal szerint a 2014-2017 között őrként szolgáló katonát brutálisan és szexuálisan bántalmazta egy ,,terrorista, akinek vér tapad a kezéhez”, és parancsnokai ennek tudatában voltak.

,,Ez egy súlyos és szokatlan eset. A cél az, hogy 200 000 sékelt (23,3 millió Ft) összegyűjsenek, hogy segítsék az érzelmi megrázkódtatásban és jogi képviseletet biztosítsanak számára” – olvasható a leírásban.

,,Ez a legmegdöbbentőbb eset, amikor egy véres kezű terrorista szexuális zaklatást követett el egy izraeli katona ellen, Izrael megalakulása óta” – mondta Keren Barak, a volt őr ügyvédje.

Egy állami vizsgálóbizottság jelenleg vizsgálja a Gilboa börtön hatóságainak mulasztásait, amelyek lehetővé tették a fogvatartottak szökését, valamint más visszaélésekre vonatkozó vádakat.