F-35-ös “Adir” vadászgép 2019. július 14. Fotó: Izraeli Védelmi Erők

ujkelet.live

Az izraeli légierő szombaton leállította az F-35-ös vadászgépeivel folytatott kiképzőrepüléseket, egy nappal azután, hogy az Egyesült Államok hibát fedezett fel a lopakodó repülőgépek katapultüléseiben.

A légierő parancsnoka, Tomer Bar vezérőrnagy szombat este a helyzetértékelés után úgy döntött, hogy a következő napokban a teljes 33 repülőgépből álló flottát megvizsgálják.

Az Izraeli Védelmi Erők közleménye szerint Bar ,,hangsúlyozta, hogy a vizsgálatokat szigorúan és alaposan kell elvégezni annak érdekében, hogy a flotta teljes kompetenciáját visszaállítsák a magas biztonsági színvonal megőrzése mellett”.

Az F-35 operatív tevékenysége várhatóan folytatódik a vizsgálat alatt. A hadsereg szerint az ilyen műveleteket Bar eseti alapon fogja jóváhagyni.

Az amerikai légierő pénteken közölte, hogy ideiglenesen repülési tilalom van érvényben az F-35-ös flottájánál.

Az amerikai légiharc-parancsnokság egységei „július 29-én leállnak, hogy felgyorsítsák az ellenőrzési folyamatot” – mondta Alexi Worley szóvivő, hozzátéve, hogy a lépést óvatosságból hozták.

A problémák azokkal a patronokkal kapcsolatosak, amelyeket vészhelyzet esetén a katapultülések kirobbantására használnak.

A repülőgép gyártója, a Lockheed Martin szombaton közölte, hogy szorosan együttműködik a Közös Programirodával és az ügyfelekkel az üléskirobbantó kérdésében a biztonságos és hatékony működés biztosítása érdekében.

„Ahol szükséges, segítünk az ülések ellenőrzésében” – tette hozzá.

Izrael legalább 50 F-35-ös vadászgépet vásárlását vállalta az amerikai Lockheed Martin védelmi vállalkozótól. Eddig 33 repülőgépet szállítottak le, a fennmaradó gépek pedig a tervek szerint 2024-ig érkeznek kettes-hármas tételekben.