Milyen hangot ad a  fekete lyuk – hallgassa meg

A fekete lyuk a Perseus galaxishalmaz része. Több mint 200 millió fényévre van tőlünk.

Az űrben játszódó folyamatok közül sokat még most sem értenek a kutatók, ez a helyzet a fekete lyukakkal is. Bár azt tudható, hogy ezekből az objektumokból sokkal több van, mint azt eleinte gondolták, a mögöttük lévő jelenség okai közül nem egy máig tisztázásra szorul.

A fekete lyukak témája most egy érdekes hanganyag miatt került elő: a NASA különféle csillagászati berendezések, köztük a Chandra űrtávcső segítségével visszahallgatható hangfájlt készített egy ilyen objektum körül zajló folyamatokról. Íme:

Ahogy a CNet megjegyezte, az élmény nagyjából olyan, mint amilyennek elsőre gondolnánk: kissé ijesztő, titokzatos, és csak még furcsábbá teszi a fekete lyukakkal kapcsolatos eddigi elképzeléseinket. A hanganyag a Perseus galaxishalmazban található objektumtól származik, amely több mint 200 millió fényévre van a Földtől.

A hanganyagot trükkösen rögzítette a NASA: évtizedekkel korábban sikerült kimutatni, hogy a galaxisból származó lökéshullám a környező forró gázzal találkozik, ami a műszerek által is egyértelműen érzékelhető – így pedig fel is lehet venni. Ahhoz azonban, hogy az emberi fül által hallható legyen, a szakemberek további utómunkát végeztek. Ez többek közt skálázást jelentett, mivel a frekvencia, amelyen eredetileg mozgott, jóval alacsonyabb volt az általunk érzékelhetőnél.