Közmeghallgatás a sajóbábonyi kalcium-klorid gyártó üzem létesítésértől

 

A SIRIUS PRODUKT Kft. (1044 Budapest, Szilaspatak sor 42/b. 2. em. 13.) kérelmére, a Sajóbábony 024/224 hrsz.-ú ingatlanon lévő telephelyén tervezett kalcium-klorid oldat és granulátum gyártó üzem létesítése kapcsán, a területi környezetvédelmi hatóságnál (B-A-Z. Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztály – 3530 Miskolc, Mindszent tér 4.) összevont környezeti hatásvizsgálati és egységes környezethasználati engedélyezési eljárás van folyamatban.

 

Az eljárással kapcsolatos kérelem, a dokumentáció és esetleges kiegészítései elérhetőek a Környezetvédelmi Hatóság http://emiktf.hu/Ugyfelinf/engedelyek/lista.html internetes oldalán BO/32/03080/2022. számon.

 

A környezetvédelmi hatóság az eljárás során közmeghallgatást tart 2022. október 27-én (csütörtök) 14.00 órai kezdettel Sajóbábony Városháza első emeleti nagytermében (Déryné Szabadidőközpont és Városi Könyvtár) (3792 Sajóbábony, Bocskai út 2.).

 

A közmeghallgatásról készült jegyzőkönyv megtekinthető lesz a Környezetvédelmi Hatóság http://emiktf.hu/Ugyfelinf/engedelyek/lista.html internetes oldalán BO/32/03080/2022. számon „Közmeghallgatás jegyzőkönyve” megnevezés alatt.

 

A kérelem alapján az érintett nyilvánosság megteheti észrevételeit.

A kálcium klorid egy igazán sokoldalú alapanyag, ezért széleskörű felhasználási területtel rendelkezik. Előfordulhat, hogy egy jeges téli napon leszórja az utat, hogy felolvadjon a jég, aztán tovább kísérletezik a saját készítésű sajttal, ami egyre jobban ízlik, majd feltölti a páramentesítő készülékét és mindenhez ugyanazt az anyagot, a kálcium kloridot használja.
Cikkünk bemutatja, hogy miért hasznos a kálcium klorid, akár az otthonunkban, akár az ipari felhasználásban:

Lehet pehely, oldat, só vagy granulátum, az alábbi tulajdonságok miatt olyan sokrétűek a kálcium klorid felhasználási lehetőségei.

A kálcium klorid tulajdonságai

Vízmegkötő képesség

Egy kálcium-klorid molekula akár 6 vízmolekulát is megköt, ezért elmondható, hogy nagyfokú vízmegkötő képességgel rendelkezik. Alkalmas a levegőben lévő vízpára eltávolítására vagy egyes oldatokból a túlzott vízmennyiség kivonására. Szintén a higroszkopikus (vízmegkötő) hatásának köszönhető, hogy elősegíti a beton gyors megszilárdulását. A szennyvíztisztítás során is alkalmazzák, mivel csökkenti az üledék víztartalmát. Poroltók adalékanyagaként is ismert.

Fagyálló képesség

A 30%-os kálcium klorid oldat -42 fokon fagy meg, így a jég elleni védekezésben joggal tekintjük az egyik leghatékonyabb szernek.

Hőtermelő képesség

Ha a kálcium kloridból vízzel oldatot képzünk hő szabadul fel, mely a jégolvadás folyamatát gyorsítja.

Kiszorítja a nátriumot

A nátrium a talaj szikesedésének első számú okozója. A kálcium klorid bejutva a talajba csökkenti a nátrium tartalmat és növeli a talaj kálcium tartalmát, így műtrágyaként is felhasználható.

Vízben jól oldódik, erőteljesen sós ízű

Az élelmiszeriparban, elsősorban a sajtgyártásban aknázzák ki ezen tulajdonságát.
Ezek után vegyük sorra, hogy milyen területeken/iparágakban használható a kálcium klorid.

A kálcium klorid felhasználási területei

Jégmentesítés

Az alacsony fagyáspontnak és hőtermelő képességének köszönhetően a legjobb jégmentesítő szer. Nemcsak hatékonyan olvasztja fel a jeget, de a növényekre sem káros, így sokkal jobb alternatívája a hagyományos nátrium kloridnak. Megelőzésként (havazás és eső előtt) és utólag is bevethető (már kialakult jeges területek felolvasztása). Nátriummentes és maradványanyagot sem képez, ezért Magyarországon az autópályák és közutak jég elleni védelmének fontos eszköze. Jégmentesítés céljára elérhető granulátum és oldat formájában. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kálcium klorid oldat hatékonyabban használható, mint a granulátum, mivel kevesebbet kell belőle kijuttatni és egyenletesebben oszlik el. Attól függően, hogy milyen alacsony a hőmérséklet és milyen erős a havazás/jegesedés, a kijuttatandó mennyiség 40 és 100 milliliter között van négyzetméterenként.

Pormentesítés

A kálcium-klorid a legelterjedtebb pormentesítő anyag a világon. Több mint 50 év tapasztalata áll rendelkezésre, hogy az autópályák, földutak, teniszpályák, lovardák, parkolók és egyéb felületek pormentesítését hatékonyan elvégezzék, ezáltal tisztább és biztonságosabb környezetet teremtve. A pormentesítés során a kálcium klorid kiváló vízmegkötő képességét használják fel. A felületre kiszórva megköti a vizet, vékony folyadékréteget képez és magához köti a port. Ez a nedves réteg kevésbé párolog, mint a víz, ezért még akkor is az adott felületen marad, ha száraz az időjárás. Alacsony költséggel jár és általában évi egyszeri kezelés is elegendő. Oldat formájában juttatják ki. Míg az első kezelésnél átlagosan 2,5 litert használnak négyzetméterenként, az ismétlő kezeléseknél már 1,5 liter/négyzetméter is elegendő lehet.

Páramentesítés

Amennyiben lakásunk páratartalma meghaladja a 40-60 százalék közötti egészséges értéket, tennünk kell valamit a páramentesítés érdekében. A magas páratartalom okozhat penészesedést, segíti a kórokozók elszaporodását, sőt akár fémtárgyaink rozsdásodásáért és bútoraink károsodásáért is felelős lehet. A kálcium klorid kiváló higroszkopikus képességének köszönhetően magába szívja a nemkívánatos párát. Használható a boltban vásárolt páramentesítő készülékekben, de akár otthon is készíthetünk saját páramentesítőt. Előnye, hogy az ehhez használatos kálcium-klorid pehely könnyen és olcsón beszerezhető. Ipari páramentesítésre is alkalmazzák 20 kg-os nedvesség felszívó zsákokban. Előnye, hogy nincs szükség áramra a páramentesítés során és teljesen vegyszermentes.

Sajtkészítés

A sajtkészítés folyamatában a tej alvadásához elengedhetetlen a szabad kálcium ionok jelenléte. Amennyiben a tej nem tartalmazza a megfelelő mennyiségű kálcium iont, akkor ezek pótlása szükséges, mely kálcium kloriddal könnyen és egyszerűen megoldható. A kálcium ionok hiányát okozhatja a tej magas hőmérsékleten történő kezelése (pasztörizálás) vagy amennyiben a tejelő állatot kálcium hiányos területen legeltették. Szintén szükséges lehet a kálcium pótlás juh- és kecsketej esetében. 10 liter tejhez mindössze 1-2 gramm kálcium klorid szükséges, ennél több akár keserű ízt is eredményezhet.

Élelmiszeripari adalékanyag

Az élelmiszeriparban nem csak a sajtgyártásban használatos, E509 néven is ismerjük. Elsősorban sós íze miatt ízfokozóként és szilárdítóanyagként alkalmazzák. Emellett gyümölcsök, zöldségek és saláták frissességének megőrzésére használják oly módon, hogy szeletelés után a gyümölcsöt vagy salátát E509 oldattal mossák le, amely lezárja a sejteket a vágás helyén, így az élelmiszer frissessége tovább megmarad. Sokkal kedvezőbb élettani hatással bír, mint a nátrium klorid. Sörkészítésnél lágyabb és édesebb karaktert kölcsönöz a sörnek, ráadásul segíti a fehérjék kicsapódását és növeli a stabilitást.

Ipari felhasználás

Cement adalékanyagként is használatos, továbbá a betonkeverékekben segíti a beton megszilárdulását. Arra azonban figyelni kell, hogy korrodáló hatása miatt vasbeton szerkezeteknél nem alkalmazható. Műanyagok előállítása során is gyakran igénybe veszik, sőt a poroltóknak is fontos adalékanyaga.
A kálcium klorid tehát kedvező tulajdonságai miatt otthonunkban is nagy hasznunkra lehet, az iparban pedig egy rendkívül fontos alapanyag, melyből évente több millió tonnát használnak fel világszerte.