Első alkalom: A rabbinikus bíróság börtönre ítélt egy nőt, mert nem volt hajlandó belemenni a válásba 2022-09-11

ujkelet.live

Egy izraeli rabbinikus bíróság vasárnap először ítélt börtönbüntetésre egy nőt válás megtagadásáért, jelentette a Haaretz hírportál.

Miután a pár kapcsolata megromlott, a civil családjogi bíróság kimondta, hogy tizenéves lányaik a férj felügyelete alatt maradnak, és határozatot hozott a pár közös tulajdonával kapcsolatban. A férj ezután 2018-ban válókeresetet nyújtott be a Petach Tikva-i Rabbinikus Bírósághoz.

A bíróság azt állítja, hogy a nő nem jelent meg sem az ottani meghallgatásokon, sem a családjogi bíróságon, és letartóztatási parancsot adott ki ellene. A rendőrök bíróság elé állították a nőt, aki azonban nem volt hajlandó válaszolni a kérdésekre, és óvadék ellenében szabadlábra helyezték.

Az azóta eltelt négy év során a nő a bíróság által kiszabott különféle szankciók – például a jogosítvány elvétele és a bankszámlája zárolása –, valamint egy pszichológus bevonása ellenére sem hajlandó belemenni a válásba.

Miután a nő nem jelent meg a további meghallgatásokon, David Lau askenázi főrabbi engedélyezte a letartóztatási parancs kiadását, és jóváhagyta a bebörtönzését.

A rabbinikus bíróságok adminisztrációjának vezetője, Eli Ben-Dahan rabbi kijelentette, hogy a bíróság ,,mindent megtett annak érdekében, hogy ne használja ki a rendelkezésére álló eszközöket”, hogy a nőt a válás elfogadására kényszerítse, de a nő nem működött együtt, ,,férjét egy olyan házasságban tartva, amely csak papíron létezik.”

,,Remélem, hogy hamarosan megérti a helyzetét, és belemegy a válásba” – tette hozzá Ben-Dahan.

A zsidótörvények szerint csak a férfi kezdeményezheti a válást, és a hasonló esetek túlnyomó többségében a férj az, aki nem hajlandó getet adni – zsidó válás – , amivel szankcióknak teszi ki magát.