Bruttó 660 ezres alapbérért toboroz megfigyelőket a magyar titkosszolgálat

A munkához csak érettségit és büntetlen előéletet követelnek meg, de előny a felvételinél a jogosítvány, a sportos életmód és a nyelvtudás, valamint a technológiák iránti érdeklődés.

A műveleti felderítőkről a hvg.hu azt írja, ők a figyelők, vagyis olyan titkosszolgák, akiknek a kiképzésüket követően jellemzően a célszemélyeket vagy célobjektumokat figyelik meg, lehetőleg észrevétlenül. Nem egy családbarát, nem egy stresszmentes munka – állítják azok, akik egykoron ezen a területen dolgoztak, hiszen a figyelők munkaidejét és munkahelyét általában a megfigyelt személyek határozzák meg.

A titkosszolgálathoz a felvétel egy előszűréssel és egy tájékoztató előadással kezdődik, aztán következik a szakmai interjú, a pszichikai alkalmassági vizsgálat vagy kompetenciavizsgálat, az egészségi alkalmassági vizsgálat, a nemzetbiztonsági ellenőrzés, és ha minden rendben megy, akkor a kinevezés. Az, hogy toboroznak a szakszolgálathoz, nem meglepő: a kormány júliusban 30 milliárd forinttal növelte a titkosszolgálatok büdzséjét, ráadásul a legtöbb pénzt az NBSZ kapta, a szervezet 14,4 milliárd forinttal lett gazdagabb, a pluszforrások jelentős szelete személyi juttatásokra megy el – írja a portál.