Skip to content

Az alábbiakban összeszedtük, az Index cikkében szereplő valótlan állításokat: mi is van a Bogáncs utcában

Miskolc. Tisztelt Pusztai László!     Az alábbiakban összeszedtük, az Index cikkében szereplő valótlan állításokat:

 

 

Az alábbiakban összeszedtük, az Index cikkében szereplő valótlan állításokat:

 

Valótlanul állították: „hogy az elmúlt években lehetőség lett volna a teljes távfűtési rendszert rákötni a geotermikus távhő hálózatára.”

 

Az állítást már korábban, az Indexnek küldött válaszaiban is cáfolta a MIHŐ Kft., így megállapítható az újságcikk ezen része tárgyi tévedéseket, és ezekből következő helytelen következtetéseket tartalmaz.

Pontosítás: A geotermikus rendszer jelenlegi kiépítettségében összesen 50-60 MW kapacitással rendelkezik, a Belváros és az Avas teljes hőigénye azonban 120-140 MW a leghidegebb téli napokon, így látható, hogy a teljes rendszer kiszolgálása kizárólag geotermiából nem lehetséges.

A geotermikus hőforrás felől a legmagasabb beadható hőmérséklet 90°C, amely azt jelenti, hogy 0°C-nál hidegebb külső hőmérsékletnél mindenképpen egy olyan hőforrást kell a rendszerbe többletként behozni, amely ennél melegebb hőfokú vizet tud szolgáltatni, a cél ugyanis a 90-120°C hőmérséklet elérése, ezt a célt szolgálják a Tatár utcai fűtőműben telepített földgáztüzelésű kazánok.

A geotermia részarányának további növeléséhez, a PannErgy részéről új kutak fúrására lenne szükség.

 

Valótlanul állították: „10 százalékos részesedését a városvezetés mindössze 200 millió forintért adta el, ami csupán töredéke a valós értékének, így akár a hűtlen kezelés gyanúja is felmerülhet.” 

A tranzakciók előkészítése során a város az ilyen ügyletekben elvárható megfelelő gondossággal járt el, az értékesítést pedig a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal is jóváhagyta, kiegészítő észrevételt nem tett. Mivel a PannErgy tőzsdei cég, a tranzakciókról az értéket is tartalmazó hivatalos közleményt adott ki, melyet a várossal is előzetesen egyeztetett. Az így jelentős nyilvánosság és hatósági felügyelet mellett lezajlott tranzakcióval kapcsolatban, kifogással semmilyen érdekelt fél sem élt.

A cikkben megfogalmazott állítólagos nyereségről annyit jegyeznénk meg, hogy a 2010-2020 közötti időszakban a MIHŐ Kft.-nek a PannErgy-vel közös cégében az eredményből vagy eredménytartalékból osztalék kifizetést a többségi részvényes a fennálló jelentős beruházási hitelállomány miatt nem kezdeményezett, így ilyen bevétele sem a MIHŐ-nek, sem a Városnak nem származott.

 

 

A fentiek alapján a hűtlen kezelés vádját a MIHŐ Kft. teljes mértékben visszautasítja.

 

A cikkben tényként közli az újságíró, hogy a Bogáncs utcai naperőmű egy inverter meghibásodása miatt két éve nem működik.

Az igazság azonban az, hogy egy trafó hibásodott meg, amelynek pótlására kiírták a közbeszerzési eljárást. Mindemellett a meghibásodás kapcsán jogi eljárás van folyamatban a kivitelezővel szemben a garancia ügyében. Párhuzamosan az eljárással folyamatos volt az egyeztetés a kivitelezővel, ennek eredménye, hogy a napokban leszerelik a meghibásodott trafót.

Tekintettel arra, hogy itt jogi eljárás van folyamatban, fokozottan kellet figyelni arra, hogy csak olyan lépések történjenek, amelyekkel az Önkormányzat pozíciói a jogi eljárás során nem romlanak.

 

Az újságíró szintén valótlanul állította, hogy a Bogáncs utcai hulladékhalmokat locsolni kellett volna.

A rekultiváció során a hulladéktömb lefedése felülről vízzáró réteggel történt pontosan azért, hogy a hulladéktestbe víz ne tudjon bejutni ezzel kizárva, hogy a talajvízbe káros anyagok kerülhessenek a lezárt hulladéklerakóból. Ebből következik, hogy a locsolás környezetvédelmi előírásokba ütközik, ilyen tevékenység a rekultiváció óta nem történt, nem is történhetett, az újságcikkben erre történő azon utalás, hogy az, az utóbbi időben hanyagság miatt nem történt meg, nem fedi a valóságot.

A cikkben említett 250kW-os gázmotor teljesítménye pedig nem azért esett vissza a töredékére, mert hanyagság történt, hanem azért, mert a hulladékból keletkező biogáz metántartalma 2006 óta folyamatosan csökken, mára 35 százalék alá esett, a gázmotor további meghajtására már nem alkalmas. Ezért az alacsonyabb metántartalmú biogázt a MIHŐ Kft. a biogáz kazánjában hasznosítja.

Városházi Sajtó


Szántó István


Related article