Kínában 800 milliót ér egy olimpiai arany, nálunk ötvenet  – országot váltanak a fiúk

A szövetség elnöksége hozzájárul a Liu fivérek országváltási kérelméhez A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) elnöksége csütörtöki elnökségi ülésén úgy döntött, hogy hozzájárul az olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó testvérpár, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang országváltásra vonatkozó kérelméhez. Fotó: Illyés Tibor / MTI A szövetség közleménye szerint az MOKSZ megkapta azt a két sportoló által aláírt, október 30-án kelt nyilatkozatot, melyben jelezték, hogy nem kívánják aláírni új, a 2022 és 2026 közötti időszakra vonatkozó sportolói szerződésüket, és kérik közös megegyezéssel az országváltást, egyúttal a korábbi szerződéses jogviszonyunkból eredő esetleges további fizetési vagy egyéb kötelezettségeik alóli mentesülést

. “Az MOKSZ elnöksége a Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor által előterjesztett országváltási kérelemhez hozzájárul, amennyiben a 2019. március 1-én kelt, a MOKSZ és a Liu testvérek által aláírt sportolói szerződésekben (III. 11. 27. pont) foglalt kötelezettségnek a versenyzők vagy a képviseletükben eljárók maradéktalanul eleget tesznek” – áll a csütörtöki közleményben.

Az elnökség felkérte a szövetség gazdálkodási igazgatóját, hogy a felügyelő bizottság bevonásával a felek között “2019. március 1-én kelt sportolói szerződések III. 11.27. pontjában foglalt kötelezettség alapján a visszafizetendő összeget pontosan határozza meg, és azt külső, független könyvvizsgálóval auditáltassa mindkét érintett versenyzőt illetően”. A testület egyúttal a Pénzügyminisztériumtól állásfoglalást kér “Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang, valamint a MOKSZ által 2019. március 1-én aláírt sportolói szerződések III. 11.27. pontjában foglalt visszafizetési kötelezettségükkel kapcsolatos eljárásra”. Az egyaránt olimpiai, világ- es Európa-bajnok gyorskorcsolyázók országváltási kérelméről kedden adott először tájékoztatást az MOKSZ, másnap pedig Kósa Lajos, a szövetség elnöke a Nemzeti Sportnak úgy nyilatkozott, hogy el fogják engedni a versenyzőket.

Kiemelte, a szövetséggel kötött sportolói szerződés szerint egy versenyző más ország színeiben három éven belül nem indulhat ISU-versenyen, csak abban az esetben, ha MOKSZ részére valaki visszafizetni a sportolóra fordított utolsó hároméves időszakban keletkezett költségeket. Ez az elnök szerint jelen esetben külön-külön száz-százötven millió forintot jelent. A két Liu testvér vezérletével a férfi rövidpályás gyorskorcsolya-váltó megszerezte Magyarország első téli olimpiai aranyát a 2018-as, phjongcshangi játékokon, majd idén Pekingben Liu Shaoang írt történelmet az első egyéni ötkarikás diadallal (500 méter)

Ha „elengedjük a Liu fivéreket”, több százmilliós állami támogatást kell visszafizetniük, vagy 3 évig nem versenyezhetnek ISU versenyeken – nyilatkozta a Mandinernek Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöke. Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly A Liu fivérek országváltására vonatkozó kérésének következményeiről az Index is kérdéssel fordult az elnökhöz. Kósa Lajos arra a kérdésre, hogy milyen okot vagy okokat lát a testvérek bejelentése mögött, a fiatalok edzőjükhöz való ragaszkodását, családi kötelékeit, valamint anyagi okokat is említett: Az egyik az, hogy mindig is nagyon erősen ragaszkodtak az edzőjük, Lina személyéhez. Ezt kerek-perec kijelentették: ahol Lina van, ők ott akarnak edzeni. Másrészt az édesapjuk kínai, nemcsak állampolgár, hanem hazafi is, és Pekingben él. Ő korábban is szervezte már a fiúk kínai tartózkodását és felkészülését.

És nyilván a kínai piac óriási mérete is szerepet játszik a döntésükben. Nem kell magyaráznom, mekkora a különbség egy 1,4 milliárdos és egy nem egészen tízmilliós ország üzleti potenciálja között. Mindkét országban létezik egy állami támogatási, jutalmazási rendszer, Magyarországon egy olimpiai aranyérem tarifája jelenleg 50 millió forint, ezzel szemben Vu Da-csing, a férfi 500 méter phjongcshangi győztese tudomásunk szerint körülbelül mai árfolyamon 700-800 millió forint között kapott. Ami körülbelül tizenhatszorosa Ádó pekingi 500-as olimpiai aranyérme „árának”. Egyébként Ádóék már februárban megkapták az olimpiai jutalmukat. De ez a két szám szerintem mindent elárul a dimenziókról.

De mondok mást. Sándor Instagramjának látogatottsága, akármit csinál, itthon nem megy száz-száztízezer fölé. A hasonló kínai platformon, a Weibón a tizenötmillió elérés még kudarcnak számít. Amikor Sanyit megkérdezték, mi a véleménye kínai vetélytársáról, Vu Da-csingről, és ő azt válaszolta, hogy „k..va gyors”, nos, ez a bejegyzés 30 millió lájkot kapott.