Búzafalvi Tamás

A Hanuka ünnepe alkalmából a Miskolci Zsidó Hitközség hétfő este vendégül látta Veres Pál polgármestert, aki meggyújtotta az ünnep második gyertyáját.
Veres Pál polgármester meggyújtja Hanuka második lángját. (Fotók: Búzafalvi Tamás)

A gyertya jelképes erejű, mert a Hanuka a fény ünnepe, nyolc napon át a fényt, a világosságot ünnepeljük. A Makkabeus felkelés során az időszámítás előtti második században a Hasmoneus családból származó Mátitjáhu győzedelmeskedett IV. Antiokhosz görög uralkodó seregein, az egy napra elegendő olaj nyolc napig égett, a legenda szerint. Életben kell tartanunk tehát a lángot, hogy gondoskodhassunk a jövőről.

„A nagyobb ellenséget egy kis közösség is legyőzheti, ha összefog egy cél érdekében és akkor biztosan győzelemre van ítélve”– mondta Veres Pál Miskolc polgármestere az ünnepség alkalmából. Majd hozzátette: „ezekben a nehéz időkben, amikor háború dúl a szomszédban, illetve energiaválság van, akkor is lehetünk győztesek. Veres Pál Miskolc polgármestere elmondta, a Hanuka lángja a fényt, a reményt, a szeretetet és az egymás iránti nyitottságot is jelenti. „Bízzunk benne, hogy a 2023-as év jobb és békésebb lesz, mint az idei év” – zárta gondolatait.

A vendégek között jelen volt Hegedűs Andrea DK-s országgyűlési képviselő és Tompa Sándor volt országgyűlési és önkormányzati képviselő is, akik a többiekkel együtt meghallgatták a jiddis-héber dalokat bemutató, magas színvonalú zenét szolgáltató zenekar előadását, s elismeréssel szóltak róla. Egyikük előzőleg megtekintette az újonnan kialakított Miskolci Zsidó Múzeum kiállítását is, ahol a tárlat látogatóinak bemutatták a zsinagóga jelenlegi állapotát is, amelyre ma legjobban a siralmas jelző illik. Az utolsó pillanatban van az enyészet előtt a zsinagóga egykori berendezése és maga az épület is. Az érdeklődők így meggyőződhettek az azonnali segítség, a miskolci turisztikai látványosság megmentésének fontosságáról.

Deutsch Miklós, a Miskolci Zsidó Hitközség elnöke.

Markovics Zsolt miskolci főrabbi így érvelt: „Soha ne visszafelé menjünk, hanem előre haladjunk, legyenek álmaink és céljaink, ezek mindig valós célok legyenek, amelyeket végre lehet hajtani.” A főrabbi hozzátette: „Soha nem lefelé, hanem felfelé haladunk a Szentségben, mondja Hilél, ezáltal leszünk jobb egyének, jobb családok, jobb közösségek.”

Budapestről érkezett a Hunyadi téri hitközség rabbija, Fináli Gábor, aki saját együttesével, az „Ábrahám fiai”-val emelte az ünnepi hangulatot. Többek között héber, jiddis, izraeli dalokat adott elő a szép számú publikumnak az együttes.

Ábrahám fiai együttes.

A Hanuka nyolc napig tart, a gyertyatartón a gyertyák égnek, amelyeket a hívők az imaházban, a családok otthon gyújtanak meg. Nézik a fényben táncoló lángot, hogy tovább tudjanak hinni a bíztató jövőben