Május elseje, énekszó és tánc köszöntse ezt – 1979, Kerényi Laci barátom drótpostája  – csupa ismerős arc
majusegy

Kerényi Laci barátom küldte – 1979 Május elseje…. Nem tegnap volt. Csupa ismerős arc. Elmondhatom, hogy drága Édesapám révén magam is kivettem a részem a nemzetközi munkásmozgalom ilyetén  májusi seregszemléiből.Volt zászló kics és nagy vászon és papíros.  Csuda jók voltak ezek a menetelések. A tribün előtt bemondták kik is masiroznak, ott fenn pedig megtapsoltak.  Talán lufikat és kaptam. Misi bácsi a szomszédunk le is fotózott minket.Mi voltunk a terményforgalmi vállalat csapata, Zoltán Józsi bácsi az igazgató kihúzta magát a masirozásból, neki a pódiumon volt a helye, a fejesek között.

A végén a nap fénypontja a mustáros virsli sós kiflivel. Apámnak sör nekem bambi vagy palackos málnaszörp. Szólt a zene, frászt harsogott, csupa induló, sej május elseje, tánc és ének szóljon … valami ilyesmre emlékszem. Még többször mint tudósító magam is lenézhettem a vonulókat a tribünről.Érdekes Miskolcon sokszor változott ennek a helye. Volt az Ady hdínál, a Hősök terén és a Szemere utcán is., Hogy mikor ki döntötte ezt el a fene se tudja már. A lényeg, nem emlékszem, hogy eső vihar vagy bármi más elmosta volna  ezeket a masirozásokat.

Pedig erre is készültünk, emlékszem mint iskolás, kötelező volt viharkabátban vonulni. Ki ismeri már ezt a szuper flancos öltözéket, amely nem hiányozhatott a ruhatárunkból.  Valami keményített impregnál bélés nélküli vászon háromnegyedes kabát volt  és a zöme olyan halványzöldesben került a piacra. Olcsón vesztegették, hogy mindenkinek legyen. Járt hozzá egy csákó is, talán ez meg is van még. Ahogy a világ halad előre , talán még szükségem lehet rá.  Nemrégiben néztem az ötvenhatos fotókat, vidéken ez valóságos tömegek viselték. Az egyenlőség, tetsvériség és szabadság jegyében.

S akkor nézzük Laci örökbecsű képírását, hogyan látta a régi szép időket. Mit nem adnék egy olyan májálisos sorozatokért.

A címképen magam masirozom Édesapámmal. Büszkén öntudatosan, kötött pamut rövidnadrágban, piros zászlóval. Nem volt más. Végül talán ezt a zászlót meg is kaptam. Ha valakinek nem tetszik, jelzem mindez már elévült, többszörösen, na meg igazoltan színtévesztő vagyok.