A Kneszet elfogadta a chámec-törvényt

ujkelet.live

A Kneszet kedden megszavazta az úgynevezett „chámec-törvényt”, amely az ortodox zsidó törvények értelmében kitilt minden kovászos terméket, mely nem minősül kósernak pészachkor a kórházakból.

  • A „chámec”-ként emlegetett termékek a zsidó törvények értelmében nem fogyaszthatók az ünnep alatt.

A törvényjavaslatot 48 képviselő támogatta, 43 pedig ellenezte.

Az askenázi ultraortodox Jahadut Hatora tagjai által szponzorált vitatott törvényjavaslat korábbi változatai lehetővé tették a kórházi biztonsági személyzet számára, hogy ellenőrizzék, van-e a látogatóknál chámec. A törvény végleges változata nem teszi lehetővé a közvetlen keresést, de felhatalmazza a kórház vezetését, hogy ,,saját megítélése szerint járjon el a látogatók és a személyzet tájékoztatása során” a követelményekről.

A mai vita során a szekuláris liberális Jes Atid vezetője, Jáir Lapid figyelmeztetett, hogy a törvényjavaslat az ünnep széles körű megszentségtelenítéséhez vezet.

,,Izrael egésze mindig is gondosan tartotta: Világi, vallásos, tradicionális, ultraortodox. Mindenki ragaszkodott ahhoz, hogy a pészach kóser legyen, és ne legyen kovász pészachkor” – mondta Lapid.

„Még a legvilágibb családok is kikóserolták az edényeket pészachkor, és nagyon világos volt, hogy ez egy olyan ünnep, amely mindenkit összehoz az Izrael és a judaizmus iránti szeretet valamelyik helyére. Aztán 1986-ban megszületett az első chámec-törvény, amiről szintén elmondták mindazt, ami ma itt elhangzott, hogy ez csak technikai jellegű, és csak a hatóságoknak szól” – tette hozzá az ellenzék vezetője. ,,Abban az évben kezdtek először grillezni a strandokon, a családok kenyeret tettek a macesz mellé a pészachi asztalra, az emberek azt mondták magukban: Ha kényszerítenek rá, akkor nem, mert rákényszeríthetik az embert, hogy ne egyen chámecet, de nem kényszerítheti rá, hogy higgyen az Egyiptomból való kivonulásban.”

,,Ami 1986-ban történt: elindult egy folyamat, ami megtörte a pészach ünnepét. Egyre többen mondták, hogy rám akarják kényszeríteni, ezért a válasz nem, mert jogaim vannak, és a zsidóságot nem fogják rám erőltetni. Ez, amit most csináltok, amit most tesztek, megduplázza és megtriplázza.”

Emlékeztető

A Legfelsőbb Bíróság 2020-as határozata szerint a kórházaknak nincs felhatalmazása arra, hogy:

  • megtiltsák, hogy a látogatók pészachkor chámecet vigyenek be magukkal.
  • megvizsgálják az élelmiszereket, amelyek a látogatóknál lehetnek.
  • véleményt nyilvánítsanak az élelmiszerek zsidó étkezési követelményeinek való megfeleléséről.

2021 januárjában a bíróság elutasította a főrabbinátus és az akkori főügyész, Avichai Mendelblit kérelmét. A Legfelsőbb Bíróság elnöke, Eszter Hajut kijelentette, hogy:

  • a kórházakba belépők átvizsgálására vonatkozó rendeletet felhatalmazás nélkül hozták.
  • a tilalom sérti az egyén autonómiáját és a vallásszabadsághoz fűződő alapvető jogait valamint a betegek méltóságát és önrendelkezési jogát.

A főrabbinátus akkori csalódottságának adott hangot a döntéssel kapcsolatban, mondván, hogy az „sérti a közvélemény többségét és az állam zsidó jellegét”.

Politika

Amikor Nitzan Horowitz (Meretz) akkori egészségügyi miniszter arra utasította a kórházakat, hogy tartsák be a Legfelsőbb Bíróság döntését 2022 pészachja előtt, Idit Szilman koalíciós elnök ezt a kormány liberálisabb pártjainak kísérleteként jellemezte, hogy gyengítsék az állam „zsidó jellegét”, és kilépett a koalícióból, elindítva a kormány bukásának folyamatát.