Új munkagép érkezett Miskolcra az Európai Unió támogatásával

Megérkezett Miskolcra az a Caterpillar 428 típusú árokásó-rakodó munkagép, melyet Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata a „Nemzetközi biztonsági kapacitások közös fejlesztése- CODESIC” című projektje keretében szerzett be.

 

Miskolc a projektnek köszönhetően korszerűsíti a mentési munkálatokhoz szükséges eszközparkot, a beszerzett „Caterpillar 428” típusú árokásó-rakodó egy rugalmas, többfunkciós gép.  A munkagépet elsősorban a bel- és árvizek elleni védekezés során használják majd Miskolcon, hogy a lehető legmagasabb szintű felkészültséget biztosíthassák vészhelyzet idején. A munkagép egész évben hasznosítható vízfolyások takarítására, árvizes árkok kialakítására, akár a Szinva, akár a Pece medrének takarítására. A több mint 8 tonnás Cat első kanala egy köbméter földet is fel tud emelni, a hátsó kanál 80 centiméter széles. Klimatizált fülkéje van, így télen-nyáron használható. A munkagép akár napokon belül munkába állhat, amint az önkormányzat átruházza a használati jogot a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.-re.

 

A projekt célja az érintett közintézmények és a válságkezelés területén tevékenykedő önkéntes szervezetek kapacitásainak kiépítése, a rendelkezésükre álló műszaki eszközök fejlesztése, megerősítése, illetve a határokon átnyúló együttműködés, és a közös kockázatkezelés minőségének javítása.

 

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata (HU) Košice Önkormányzatával (SK), a Miskolci Önkéntes Tűzoltó Egyesülettel (HU), valamint a Mrak o.z. Košice (SK) szervezettel együttműködésben az intézmények és az önkéntes szervezetek kapacitásfejlesztését valósítja meg az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program támogatási rendszeréhez benyújtott „Nemzetközi biztonsági kapacitások közös fejlesztése” című projektje keretében, 305.373,16 eurónyi összköltséggel 2021.11.01. és 2023.06.30. között. A Miskolc Megyei Jogú Város rendelkezésére álló forrás 119.279,99 euró, melyen belül az ERFA összege 101.387,99 euró.

 

A fejlesztés az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg, melynek összege 259.567,18 euró. A projekt támogatási intenzitása a magyar partnerek esetén: 85% az Európai Unió hozzájárulása, 10% a Magyar Állam hozzájárulása, továbbá 5% önrészt a partnerek biztosítanak.