A Jeruzsálem-nap alkalmából az Izraeli Védelmi Erők Archívuma csütörtökön ritka fotókat közölt a ma 56 évvel ezelőtti hatnapos háborúban Jeruzsálem felszabadításáért vívott harcokról.

A Gergely naptár szerint az izraeli ejtőernyősök 1967. június 7-én jutottak keresztül az Óvároson és szabadították fel a Templom hegyet és a Siratófalat.

Ezeket a helyszíneket 1948-óta nem látogathatták zsidók.

A hat napig tartó (június 5-10) háború Izrael és szomszédai közötti egyre növekvő feszültséget követően robbant ki miután Egyiptom elzárta a Tiráni-szorost.

Izrael megelőző csapást indított az egyiptomi repülőterek ellen, megsemmisítve ezzel szinte az egész egyiptomi légierőt.

Izrael az 1967-es háború alatt elfoglalta Júdea és Szamáriát, Kelet-Jeruzsálemet, a Gázai övezetet, a Szináj-félszigetet és a Golán-fennsíkot, miután Egyiptom, Szíria és Jordánia megtámadta Izraelt. Izrael visszaadta Egyiptomnak a Szinájt, miután 1979-ben aláírták a békeszerződést, ténylegesen 1981-ben annektálta a Golán-fennsíkot, és 2005-ben kivonta csapatait és telepeseit a Gázai övezetből. A Gázai övezetet jelenleg uraló Hamász terrorszervezet elkötelezte magát, hogy elpusztítja a Zsidó Államot.

Donald Trump az Egyesült Államok elnökeként 2017. december 6-án elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként. 2019. március 25-én Washingtonban Benjámin Netanjahu miniszterelnök és védelmi miniszter jelenlétében aláírta a rendeletet, mely hivatalosan elismeri Izrael szuverenitását a Golán-fennsík felett.