Balról jobbra: Herci Halevi vezérkari főnök, Mark Milley tábornok és Joáv Gallant védelmi miniszter 2023. március fotó: Izraeli Védelmi Erők

ujkelet.live

Az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője, Mark Milley négycsillagos tábornok a jövő héten Izraelbe látogat, miközben az amerikai kormány egyre nagyobb aggodalmát fejezi ki az Izraeli Védelmi Erőkben zajló, az igazságügyi reform előmozdítását követő válság miatt, idézett a Walla hírportál vezető izraeli tisztviselőket.

Miért fontos: Az elmúlt napokban az amerikai kormány magas rangú tisztviselői szorosan figyelemmel követték a növekvő feszültséget Binjámin Netanjahu miniszterelnök és az Izraeli Védelmi Erők magas rangú tisztviselői között, valamint Netanjahu azon próbálkozásairól szóló jelentéseket, hogy megakadályozza a hadsereget abban, hogy információkat közöljön a nyilvánossággal a hadseregben zajló válságról.

  • Milley izraeli látogatása lehetővé teszi a Biden-kormány számára, hogy közvetlen és hatékonyabb módon felmérje, milyen mély a válság az Izraeli Védelmi Erőkben, és milyen következményekkel járhat ez az amerikai haderőre nézve a Közel-Keleten.

A nagy kép: A Pentagon aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy az Izraeli Védelmi Erőkben zajló válság negatívan befolyásolja Izrael képességét, hogy elrettentsen és ösztönözi az olyan elemeket, mint Irán, a libanoni Hezbollah vagy a gázai Hamász terrorszervezetek, hogy provokációkat hajtsanak végre, amelyek a közel-keleti helyzet eszkalációjához vezethetnek, mondta egy amerikai tisztviselő a Wallának.

  • A főként a légierőre, valamint a hírszerzési, kibernetikai és különleges művelet egységekre összpontosító válság negatív hatással lehet a térségben tartózkodó amerikai erőkre, amelyek együttműködnek az izraeli hadsereggel Szíriában és más színtereken.
  • Az izraeli hadsereg hadműveleti felkészültségének további romlása akár arra is kényszerítheti a Biden-kormányt, hogy további katonákat küldjön a térségbe, amit a nagy szeretne elkerülni.

A program: Milley várhatóan találkozik Joáv Gallant védelmi miniszterrel, Herci Halevi vezérkari főnökkel, valamint az Izraeli Védelmi Erők és a védelmi szervek más magas rangú tisztviselőivel. Egyelőre nem világos, hogy lesz-e találkozója Netanjahu miniszterelnökkel.

  • Az izraeli tisztviselők Milley látogatását októberi visszavonulására való búcsúlátogatásnak minősítették.
  • Milley eredetileg júniusban jött volna Izraelbe, de az Wagner-puccs miatt az utolsó pillanatban elhalasztotta útját.

Egy magas rangú izraeli tisztviselő azt mondta, hogy Halevi vezérkari főnök és az Izraeli Védelmi Erők magas rangú tisztjei várhatóan megvitatják Milleyvel az iráni kérdést, a Libanonnal szembeni biztonsági helyzetet, valamint az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia közötti megállapodás biztonsági vonatkozásait, amely magába foglalhatja a normalizációt Izraellel.