Skip to content

Leállt a szíve, tovább működött az agya – ez teljesen normális egy új vizsgálat szerint

Leállt a szíve, tovább működött az agya – ez teljesen normális egy új vizsgálat szerint

A szívleállás után még viszonylag hosszasan működhet csendesen az agyunk, erre a megállapításra jutott egy új vizsgálat.

Meglepő megállapításokra jutott egy új, nagyszabású tanulmány, mely azt vizsgálta, tudatánál van-e még az ember egy ideig, miután a szíve nem ver tovább.

Ennek érdekében a York University Grossman School of Medicine kutatói újraélesztésen átesett betegeket hallgattak meg. Összesen 567 beteget választottak ki: közülük 213 alanynak volt újból pulzusa, miután átestek egy újraélesztésen, és 53-an térhettek haza a kórházból – de csupán 28-an voltak olyan egészségi állapotban, hogy be tudjanak számolni a tapasztalataikról.

A szakemberek az újraélesztésen (CPR) átesett betegeken az agyi aktivitást (EEG) és a szerv oxigénszintjét gyűjtötték össze, hogy betekinthessenek abba, mi is történik az aggyal a haldoklás pillanataiban – eredményeiket pedig a Resuscitation folyóiratban publikálták.

Mint a Science Alert írja, már rögtön látszik, hogy a szívmegállás milyen brutális a test számára – amint a szívritmus leáll, a vérnyomás leesik, így a különböző méreganyagok, mint a szén-monoxid és a salakanyagok szintje mérgező szintre ugrik, melyek visszatartják az értékes oxigént az energiára szomjazó szövetektől.

Ez azt eredményezi, hogy a sejtek egyesével tönkremennek – az agyi áramkörök már az elsők között.

Noha az újraélesztés képes lehet elég keringést biztosítani ahhoz, hogy a „rendszereink” újra megtalálják a ritmusukat, a mellkaskompresszió önmagában nem képes kiváltani a szívünk pumpálását, így ahogy telnek a percek, úgy csökken a felépülés esélye is.

Azonban, a haldokló embereken végzett vizsgálatok, valamint az egérkísérletek arra engednek következtetni, hogy az agynak hosszú időre lehet szüksége ahhoz, hogy teljesen elcsendesedjen a keringés megszűnése után.

A vizsgálatok során a szakemberek alkalmazások, táblagépek és fejhallgatók bevonásával igyekeztek olyan jeleket keresni az újraélesztésen áteső betegek esetében, amelyek arra utalhatnak, hogy bizonyos mértékben még ebben az állapotban is tudatuknál vannak.

A 28 megkérdezett alany egyike sem emlékezett semmilyen, tableten mutatott képre, vagy fejhallgatón lejátszott hangra – ez azonban nem jelenti azt, hogy az agyuk semmilyen aktivitást nem mutatott már. Többen is emlékeztek ugyanis az újraélesztésük egyes részleteire, például a mellkaskompresszióra, vagy a bőrükön lévő elektródákra.


Szántó István


Related article

Harsányban még ott a télapó

Harsányban, ötletes szalma télapót állítottak ki a község mindkét végében. Ha vissza emlékszem, Svédországban a húsvét velejárója, hogy elégetik a tél szímbóliumát. Egy...

0 Comment