Herci Halevi vezérkari főnök 2023. október 8. Fotó: Izraeli Védelmi Erők

Avi/ujkelet..live

Az Izraeli Védelmi Erők parancsnoka, Herci Halevi altábornagy vasárnap este tette első nyilvános megjegyzését azóta, hogy a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet támadást indított Izrael ellen.

„Izrael Állam és az Izraeli Védelmi Erők most háborút folytat a Hamász bűnös támadása ellen” – mondta Halevi, a katonaság által közzétett videóban.

„Ez gyilkos terrorizmus. Támadunk, visszaszorítunk és lecsapunk mindenkire, aki részt vett ebben. Tudom, hogy az elmúlt nap nehéz volt, az ár súlyos ár, tudom, hogy sok a kérdés és nagy a frusztráció”.

„Most azonban a cselekvésre és a probléma megoldására összpontosítunk. Vannak civiljeink és a biztonsági erők tagjai, akik közül néhányan az ellenség kezében vannak”.

„Ezért eljött a háború ideje. Nem egy kör, nem egy hadművelet, a háború ideje”.

„És ebben a háborúban az Izraeli Védelmi Erők erős lesz és győzni fog. Hosszú és összetett harci napok várnak ránk. Minden színtéren fenntartjuk a készültséget”.

MA TÖRTÉNT

A harcok Izraelben, a Gázai övezetben az este is folytatódtak, közel 40 órával a Hamász meglepetésszerű támadása után. A gázai határhoz közeli Kisszufimban, Magenben és Holitban még mindig harcok folynak a terroristák és az izraeli erők között.

  • A terroristáknak 22 közösségbe sikerült beszivárogniuk a határtól 15 kilométeres körzetben.
  • Gyilkoltak, elbarikádozták magukat az otthonokban és túszokat ejtettek, majd tűzharcba keveredtek az izraeli erőkkel. Egyrészük túszokkal együtt visszament Gázába.
  • ,,Több tízezer harcos katona tartózkodik a térségben. Minden egyes közösséget elérünk, és nem nyugszunk, amíg meg nem ölünk minden terroristát Izraelben” – mondta a katonai szóvivő vasárnap.
  • A Kormányzati Sajtóiroda, az izraeli miniszterelnöki hivatal alá tartozó szerv vasárnap Facebookon közölte, hogy a túszok száma meghaladja a 100-at.
  • A Hamász közölte, 100 fogoly van a birtokában. A Gázai övezet második legnagyobb terrorszervezete, a Palesztin Iszlám Dzsihád pedig 30 fogolyról számolt be.
  • 130 fogoly: katonák (férfiak és nők), tisztek, beleértve magas rangúakat és civilek, köztük nők és a kisgyermekek.

Napközben szórványos rakétatűz zajlott Gázából a határ menti területekre koncentrálva. Az izraeli hadsereg szombat este közölt utoljára adatot a kilőtt rakéták számáról, 3000 felettire becsülve.

Az esti rakétázás során lövedék csapódott egy netivoti épületbe. Sérülésről egyelőre nincs hír.

Szderotban terrorista beszivárgás aggodalma áll fenn. Tankokat vetettek be a város utcáin.

Eddig mintegy 700-an haltak meg a gázai rakétázás és a palesztin terroristák támadásai következtében, közülük legalább 57 katona, 34 rendőr, öt sabakos ügynök, három tűzoltó és egy mentős volt. Mintegy 2243-an megsérültek – köztük körülbelül 20 válságos állapotban van.

A terrortámadások és más katasztrófák utáni emberi maradványokat kezelő önkéntes csoport, a ZAKA szóvivője a héber sajtónak este elmondta, hogy eddig több mint 250 holttestet gyűjtöttek össze a Reim kibucban tartott zenei fesztivál helyszínéről, amit a Hamász terroristái megtámadtak.

A külügyminisztérium által összeállított lista szerint eddig mintegy 84 ország és nemzet adott ki nyilatkozatot Izrael mellett.

A Fehér Ház szerint Joe Biden amerikai elnök „további támogatást” rendelt el Izraelnek „a Hamász eme példátlan terrortámadásával szemben”.

Biden egyébként ma is beszélt Netanjahuval, és támogatását fejezte ki Izrael mellett – közölte a miniszterelnöki hivatal.

Netanjahu vasárnap beszélt a gázai támadások kapcsán többek között Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, Olaf Scholz német kancellárral, Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel és Rishi Sunak brit miniszterelnökkel.

„Minden vezető egyértelműen támogatta Izrael jogát, hogy a szükséges mértékben megvédje magát” – fogalmazott a Miniszterelnöki Hivatal.

Október 15. helyett október 22-én kezdődik az új tanév az izraeli egyetemeken – jelentette be az Egyetemi Elnökök Bizottsága.

Közleményük szerint sok hallgatót és oktatót behívtak tartalékos szolgálatra.

Korábban a nap folyamán bejelentették, hogy az általános és középiskolák országszerte legalább keddig zárva maradnak.

Több tucat Tel-Avivba érkező és onnan induló járatot töröltek a nagy légitársaságok szombaton és vasárnap a biztonsági események fényében, így turisták rekedtek Izraelben, míg izraeliek ragadtak külföldön.

Az American Airlines, az Air France, a Lufthansa, az Emirates és a Ryanair voltak az érintett légitársaságok között.

TÁMADÁSOK

Az Izraeli Védelmi Erők csapást mért a nap folyamán a Gázai övezet északi részén egy magas torony alatt lévő Hamász alagútra.

,,Egy mecset található az alagút mellett, ami ismét bizonyítja, hogy a Hamász szándékosan építi katonai infrastruktúráját polgári területekre” – áll a katonaság közleményében.

Több mint 50 vadászgép 120 helyszínt vett célba Beit Hanoun negyedben, melyet terrorfészekként írt le, ugyanis a Hamász Izrael elleni támadások indítására használt. A hadsereg összesen mintegy 800 helyszínre mért csapást a Vaskardok hadművelet kezdete óta.

A rendőrség közzétett egy videót a terroristákkal harcoló határrendész tisztekről, akik Dél-Izraelben végzik az izraeli civilek kiszabadítását heves tűzharc mellett.

A rendőrség szerint több palesztin terrorista meghalt a Gázai övezet határa közelében zajló tűzváltásban.

A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium 413 halottról és 2300 sérültről számolt be. A hadsereg azt állítja, hogy több száz terroristát ölt meg Izraelben és légicsapásokkal a Gázai övezetben.

A Palesztin Hatóság egészségügyi minisztériuma szerint tegnap reggel óta 11 palesztin vesztette életét az izraeli csapatokkal folytatott összecsapásokban Júdea és Szamáriában.