Rengeteg be nem vetett fegyvert hagytak a terroristák Izraelben

Több mint háromezer be nem vetett fegyvert találtak a Hamasz terroristáinak nyomában az izraeli katonák – közölte az izraeli hadsereg szerdán.

Páncéltörő rakétákat, aknákat, robbanó drónokat, lőszeres dobozokat – és az elhúzódó harcokra élelmet biztosító datolyacsomagokat találtak az elfogott vagy megölt iszlamisták nyomában Izraelben.

A magukkal hozott fegyvereknek csak kis részét használták fel, és ezért a hadsereg szakértői úgy vélik, hogy a megtörténtnél is sokkal jelentősebb terrortámadásra készültek a gázai terroristák, de nem volt idejük bevetni legtöbb fegyverüket.

A fel nem használt fegyverek között 5-8 km-es hatótávolságú, orosz gyártmányú Kornyet típusú páncéltörő rakéták, különféle pokolgépek, kézigránátok, Kalasnyikov gépkarabélyok, kommandós kések, lőszerek, kamikaze drónok, az Egyesült Államokban az 1960-as évek óta gyártott, LAW gyártmányú páncéltörő rakéták, páncéltörő aknák, vállról indítható rakéták és még sok más fegyver található.

Emellett éjjellátó készülékeket, titkosított rádiókat, energiaszeleteket és datolyacsomagokat, motivációs matricákat Mohamed Deifnek, a Hamasz katonai szárnya vezetőjének becenevével, valamint gyúlékony anyagokat tartalmazó csomagokat is hátrahagytak.

A katonai becslések szerint azt tervezték, hogy több száz terrorista több napig tartózkodik és harcol, s ejt túszokat Izraelben. A Jediot Aharonot című újság hírportálja, a ynet hadseregtől származó becslései szerint több mint kétszáz izraelit hurcoltak magukkal a Gázai övezetbe a terroristák szombat reggel indított, meglepetésszerű támadásukban.