Vaskardok – mire várunk? Az Izraeli Védelmi Erők készen áll a szárazföldi manőverre, de Binjámin Netanjahu miniszterelnök egyelőre halogatja a műveletet, nyilvánvalóan politikai megfontolások miatt, jelentette a Kan közszolgálati műsorszolgáltató este.

Jelentések szerint a Biden-kormány nyomást gyakorol, hogy késleltesse a szárazföldi belépést, hogy érdemi megállapodás születhessen a foglyokkal és az eltűntekkel kapcsolatban.

  • Egyértelmű, hogy ennek jelentős megállapodásnak kell lennie, nem pedig egyes elhurcoltak szabadon bocsátásának, ahogyan az pénteken történt.
  • Nemcsak Katar folytatja közvetítői erőfeszítéseit a Hamássszal, Egyiptom is egyre növekvő hajlandóságot mutat ez ügyben.

A késlekedésnek azonban operatív szempontja is lehet.

Joáv Gallant védelmi miniszter utalt arra, hogy a fokozott légicsapásokkal előkészítik a területet a szárazföldi erők bevonulása előtt, de ez a stratégia nnem az izraeli hadseregtől származik, hanem inkább a politikai vezetés instrukciója.

  • Mindeközben Netanjahu irodája azon dolgozik, hogy a médián keresztül magyarázatot adjon a földi hadművelet késedelmére.
  • Az iroda egyelőre nem nyilatkozik nyilvánosan a döntésről, hogy mikor megy be a hadsereg a Gázai övezetbe.
  • Az izraeli hadsereg szóvivője azt mondta, hogy a hadsereg a megfelelő időben, a politikai vezetés döntésének megfelelően indítja el a hadműveletet.

Ennek a késedelemnek azonban megvan az ára: a déli határnál állomásozó erőket elkezdték célba venni Gázából, mint tegnap, amikor egy páncéltörő rakétát lőttek ki rájuk, és ez folytatódhat.

  • Ezen túlmenően a rakétázós incidensek északon tovább fokozódnak, ami várhatóan a szárazföldi offenzíva megkezdésével Gázában újabb eszkalációhoz vezet.
  • Ráadásul a gyülekezési területeken már több napja készen állnak a parancsra, a manőver elhalasztása pedig önelégültséghez, kiégéshez vezethet.

Ha elkezdjük, meddig fog tartani? Gallant védelmi miniszter szerint Izrael közelgő szárazföldi offenzívája a Gázai övezetben három hónapig is tarthat, de ez lesz az utolsó, ha Izraelnek sikerül felszámolnia a Hamászt.

„Ez az utolsó [földi] manőver Gázában, azon egyszerű oknál fogva, hogy utána nem lesz Hamász. Egy hónap, két hónap, három, de végül nem lesz Hamász” – mondta Gallant vasárnap az izraeli légierő tel-avivi parancsnoki központjában.

,,Mielőtt az ellenség találkozik a páncélosokkal és a gyalogosokkal, a légierő bombáival fog találkozni… Az a benyomásom, hogy tudjátok, hogyan kell ezt halálos, precíz és nagyon magas színvonalon csinálni, ahogy az eddig is bebizonyosodott”.

Déli front: Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy este bejelentette, hogy egy katona elesett, három másik pedig megsebesült, miután a Hamász megtámadta az izraeli erőket a gázai határon.

A 19 éves Tamir Barak szakaszvezető, Nir Elijahuból a hadmérnöki alakulatban szolgált.

Palesztin terroristák irányított páncéltörő rakétát indítottak a határkerítés nyugati oldalán, egy, a Kiszufim közösség közelében műveletet teljesítő izraeli harckocsira és mérnöki járműre. A katonák művelete része volt az eltűnt izraeliek holttesteinek felkutatásának, valamint a terület megtisztításának a közelgő szárazföldi offenzíva előtt.

Támadásban: Az izraeli hadsereg az elmúlt nap folyamán mintegy 320 Hamász-célpontra mért csapást el a Gázai övezetben, beleértve bázisokat, megfigyelőállásokat, alagutakat, ahol az operatívok bujkáltak, valamint több aknavető és irányított páncéltörő rakétakilövőt.

A támadások olyan helyszínekre irányultak, amelyek potenciálisan veszélyeztethetik az erőket a szárazföldi offenzíva során.

A gyalogos, tüzérségi és tankerők továbbá számos Hamász terrorsejtre is csapást mértek Gázában, köztük az egyik rakétatámadást tervezett a határon.

Északi front: A korábbi rakétatámadásokra válaszul az izraeli hadsereg az éjszaka folytatta a támadásait a Hezbollah terrorszervezet dél-libanoni telephelyei ellen, és csapást mért további két, irányított páncéltörő rakétákat kilőni készülő sejtre.

Jemen: A jemeni hútik átmeneti kormányából, Abdel-Aziz bin Habtoor vasárnap kijelentette, hogy ha folytatódik a gázai támadás, akkor izraeli hajókat fognak megtámadni a Vörös-tengeren.

Az amerikai haditengerészet egyik hajója csütörtökön számos, Jemenből – feltehetően Izrael felé – indított robotrepülőgépet és drónt fogott el.

Az amerikaiak azon vannak, hogy katonai erőik nagyobb készültségben legyenek a térségben, egyebek mellett a jemeni támadás tükrében.

Palesztin munkások: A mezőgazdasági minisztérium támogatását fejezte ki a napi mintegy 8000 Júdea és Szamáriából való mezőgazdasági munkás beengedésére Izraelbe, tekintettel arra, hogy a jelenleg zajló háború miatt nagy számban hagyták el Izraelt a külföldi vendégmunkások.

  • A Nemzetbiztonsági Tanács pénteki ülésén a feszült biztonsági helyzet közepette a mezőgazdasági minisztérium azt javasolta, hogy korlátozzák az engedélyek kiadását a 60 év feletti palesztin nőkre és férfiakra. A javaslatról egy soron következő kormányülésen szavaznak.
  • Csak az őket alkalmazó gazdálkodók által már ismert mezőgazdasági dolgozók jöhetnek számításba, és biztonsági jóváhagyással.

A szélsőjobboldali Otzma Jehudit párt elnöke, Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter vasárnapi nyilatkozatában ellenezte az ötletet, mondván, „veszélyt rejt a palesztin munkások bevitele a közösségekbe a háború idején”.

Oktatás: A következő napokban új iskolákat létesítenek azoknak a diákoknak, akiknek a biztonsági helyzet miatt el kellett hagyniuk otthonukat – közölte az Oktatási Minisztérium.

Az iskolák Eilaton, Aravában és a Holt-tenger közelében lesznek, olyan területeken, ahova nagyszámú állampolgárt helyeztek át, és ahol a szokásos módon folyhat az oktatás a Polgárvédelmi Parancsnokság által kidolgozott háborús szabályok értelmében.

A mészárlás előtt: A 12-es csatorna este levetített egy videót az október 7-i mészárlás néhány áldozatának utolsó élve töltött óráiról a Re’im kibuc melletti Nova fesztiválon.

A Hamász terroristái több mint 260 bulizót öltek meg.

Foglyok: A hadsereg hétfői adatai szerint eddig 222 családot értesítettek arról, hogy szeretteiket elrabolták és Gázába hurcolták.

Tel Aviv, Kaplan – A Gázába hurcoltak képei

A Hamász pénteken elengedett két túszként tartott amerikait, az 59 éves Judith Raanant és 17 éves lányát, Nathalie Raanant.

Ohad Zichri – egy izraeli fiú, aki egyike annak a 30 gyereknek, akit a terroristák fogva tartanak Gázában, ma van a kilencedik születésnapja.

A családja szerint Ohad „okos gyerek, szereti a focit, a teniszt és a Rubik-kocka kirakását”.

Adatok: A meggyilkoltak száma a háború kezdete óta Izraelben több mint 1400, közülük 308 katona és 54 rendőr, a sérülteké pedig 5431, közülük 295 van jelenleg kórházban. 769 civilt azonosítottak, közülük 673-at adtak ki temetésre.

A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium 4651 halottról és legalább 13561 sérültről számolt be. Az izraeli hadsereg megölt mintegy 1500 terroristát Izraelben.