Vaskardok – 20. nap: Az Izraeli Védelmi Erők csütörtökön közölte, hogy likvidálta a Hamász terrorszervezet Észak-Khan Junesz-i rakéta erőinek vezetőjét, Hasszán al-Abdullahot.

Vadászrepülőgépek továbbá csapást mértek és megöltek több Hamász-tagot, és megsemmisítettek a terrorcsoporthoz tartozó több telephelyet a Gázai övezetben.

Videó: Gyerekekkel a karjaikban: egy család elhagyja a lakást közvetlenül azelőtt, hogy rakétatalálat éri az épületet Rison Lecionban.

Északi front: A nahariai Galilea Kórház azt állítja, hogy hét személy könnyebben megsérült, miután az izraeli hadsereg egyik drónja lezuhant otthonuk erkélyére Ma’alot-Tarsiha közösségben, nem messze a libanoni határtól. Az izraeli hadsereg vizsgálja az incidenst.

A páciensek között öt felnőtt és két gyermek (5 és 11 éves) volt, akiket füstbelélegzéssel és akut szorongással kezeltek. Egy 66 éves férfit leszámítva mindegyiküket hazaengedték.

Itthon: Jeruzsálem Piszgat Ze’ev negyedének lakói tiltakozást tartanak a palesztinok által a biztonsági kerítésen zajló zavargások után, amelyekben többek között Molotov-koktélokat dobáltak. Az alábbi felvétel ma készült.

Jogi lépés: Járiv Levin igazságügyi miniszter és Mose Arbel belügyminiszter jogi és igazságügyi tisztviselőkkel találkozott, hogy megvitassák a megvalósíthatóságát az állampolgárság és a tartózkodási engedély megvonásának azoktól, akik „terrorral foglalkoznak, támogatják a terrort, terrorra bujtogatnak vagy azonosulnak egy terrortevékenységgel” – áll a közleményükben.

Diplomácia: Binjámin Netanjahu miniszterelnök késlelteti Slomo Karhi kommunikációs miniszter törekvését a katari székhelyű Al-Dzsazíra izraeli működésének leállítására, jelentette a héber média.

A Kan jelentése szerint Netanjahu még nem hagyatta jóvá az intézkedést a biztonsági kabinetben, ami szükséges a hatályba lépéséhez.

,,Jelenleg nem ez a legfontosabb a világon, a csatorna bezárása a jövőben jogi úton megvizsgálásra kerül” – idézett a Kan egy politikai forrást.

A Ynet hírportál azt sugallja, hogy a késleltetés Katar Gázában fogva tartott legalább 224 túsz kiszabadítására irányuló diplomáciai erőfeszítésekben betöltött szerepével függ össze.

Az érintett források azonban cáfolták, hogy ez a helyzet, mondván, hogy a probléma jogi.

Terroristák a Kremlben: Mihail Bogdanov orosz külügyminiszter-helyettes Katarban találkozott a Hamász vezetésével. Ezzel egy időben Moszkvába érkezett a Hamász küldöttsége, a Hamász politikai irodájának helyettes vezetője, Musza Abu Marzuk vezetésével.

Tanúvallomás: Az USC Shoah Foundation új kezdeményezése tanúvallomások begyűjtése az október 7-i Hamász terrortámadás túlélőitől és szemtanúitól.

A Steven Spielberg által alapított alapítvány 56 000 tanúvallomást őriz 65 országból, ahol népirtó támadások történtek.

Foglyok: Eddig 224 fogoly családja kapott hivatalos értesítést, hogy szeretteiket Gázába hurcolták.

A Hamász pénteken elengedett két túszként tartott amerikait, az 59 éves Judith Raanant és 17 éves lányát, Nathalie Raanant. Hétfő este pedig a 85 éves Jocheved Lifshitzet és a 79 éves Nurit Coopert.

A külügyminisztérium szerint két izraeli-magyar gyerek is van a túszok között.

A gyerekek, mindketten kettős állampolgárok, apjuk otthonából vitték el őket a gázai határhoz közeli Nahal Oz kibucból.

Róluk van szó:

A minisztérium szóvivője megerősítette a Hetek magazinnak, mely interjút készített az anyával, hogy a gyerekeket Gázában tartják fogva, és elmondta, hogy a minisztérium kapcsolatban áll az édesanyjukkal.

Az elraboltak és eltűntek családjai Tel-Avivban vonulnak az Elraboltak és Eltűntek tere felé, ahol sajtótájékoztatót tartanak.

Adatok: A meggyilkoltak száma a háború kezdete óta Izraelben több mint 1400, közülük 309 katona és 54 rendőr. Jelenleg 267 sérültet kezelnek kórházban. 808 civilt azonosítottak (84%-a a megölt civileknek), közülük 701-et adtak ki temetésre.

A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium legalább 7000 halottról és legalább 16297 sérültről számolt be. Az izraeli hadsereg megölt mintegy 1500 terroristát Izraelben.