A Hamász terroristái megölték az arab mentőst miközben életeket mentett Reimben

 

A 23 éves Awad Darawshe, izraeli arab állampolgár, mentőautó sofőr volt, aki a Hamász október 7-i mészárlása során a mentős csapatokkal dolgozott a reimi zenei fesztiválon a sebesültek megmentésén, egészen addig, amíg a terroristák – legalább 260 résztvevő mellett – őt is meggyilkolták.

Amikor világossá vált a Hamász támadásának nagyságrendje, a mentőtársaság tulajdonosa elrendelte az egészségügyis csapatok evakuálását. Darawshe azonban nem volt hajlandó távozni. Az egyik sebesült ellátása közben agyonlőtték. Jelentések szerint miután a Hamász terroristái meggyilkolták, ellopták mentőautóját és Gázába mentek vele.

Néhány nappal később, miután azonosították holttestét, a mészárlást túlélő mentősök elmondták családjának, miért döntött úgy Darawshe, hogy marad. Úgy érezte, arabként valahogy közvetíthet a támadók között.

,,Azt mondta: nem, nem megyek el. Beszélek arabul, azt hiszem, megbirkózom ezzel” – nyilatkozta telefonon az unokatestvére, Mohammed az Associated Pressnek észak-izraeli otthonából.

Temetésére Ikszalban, egy arab többségű kis faluban került sor, körülbelül 5 kilométerre Názárettől délkeletre. Több ezren vettek részt a szertartáson.

A külügyminisztérium közleményében „hősnek” nevezte Darawshét, hozzátéve, hogy „emléke legyen áldott”.