Vaskardok – 32. nap: Kora délután újraindultak a gázai rakétatámadások a határ melletti izraeli közösségeket célozva, sérülésről vagy kárról nem érkezett jelentés.

Gyásznap: Pontosan egy hónappal ezelőtt, október 7-én Szimchat Tóra reggelén 6:30-kor a Gázai övezetből Izraelbe betörő hamászos terroristák megrohamozták a határ közelében lévő izraeli katonai posztokat és közösségeket, lemészárolva civileket, vendégmunkásokat és katonákat.

Egyperces néma csend a pénzügyi bizottságban az elesettek és meggyilkoltak emlékére:

Izraelben a mai nap gyásznap, különböző rendezvényeket tartanak a lemészároltakra és a Gázába hurcoltakra emlékezve.

Déli front: Az Izraeli Védelmi Erők harcosai folytatják a Hamász terrorszervezet terroralagútjainak lokalizálását és megsemmisítését.

“Res” százados az egyik robbantást bácsikájának, Sá’ár Hanegev Regionális Tanács néhai vezetőjének, Ofir Libsteinnek ajánlotta: ,,Ez az egyik erőfeszítés, hogy a Gáza melletti izraeli közösségeket visszaállítsuk 100%-os édenkertté.

A Negev Dandár tartalékosai, az 551. dandár és a Jahalom harcosaival számos alagutat lokalizáltak polgári területen, Beit Hanun körzetében. A Jahalom egység a tartalékosokkal és az Oketz kutyás egység harcosaival együttműködve megsemmisítették az alagutakat.

Fehér zászló: Az izraeli katonaság közzétett egy rövid klipet, melyen több száz gázai lakos, némelyik felemelt karral, némelyikük fehér zászlóval gyalogosan halad az enklávé déli része felé a Szalah al-Din úton. Vonulásokat izraeli tankok biztosították.

A hadsereg arab nyelvű szóvivője, Avichai Adraee alezredes közölte, hogy megnytják a humanitárius folyosót 13-16 óra között, és ismét felszólította a gázaiakat, hogy menjenek az övezet északi részéből dél felé.

Interjú: A Gázai övezet északi részén található Sati menekülttábor lakójával hétfőn interjút készített a katari tulajdonú al-Araby csatorna a Szalah al-Din úton, aki elmesélte menekülését az övezet déli részére.

,,Gyalogoltunk, féltünk, felemeltük a kezünket benne a személyi igazolványunkkal, [az izraeli katonák] lőttek, de nem ránk, tovább mentünk.”

A Kan közszolgálati műsorszolgáltató vasárnap esti riportja szerint, annak érdekében, hogy a lakosok ne menjenek át délre – a Hamász tüzet nyit rájuk, amikor megpróbálnak átjutni a humanitárius folyosón, és az izraeli erők kénytelenek beavatkozni, hogy megvédjék a palesztinokat. 200 ezren tartózkodnak jelenleg az övezet északi részén – a háború előtt több mint 1 millióan voltak.

Északi front: Egy izraeli tank délelőtt célba vett egy terrorsejtre Libanonban, mely irányított páncéltörő rakétát próbált kilőni Izraelre. Az izraeli erők továbbá csapást mértek a Hezbollah terrorszervezet egyik posztját, ,,elhárítva egy fenyegetést”.

Kora délután a Vaskupola elfogott egy gyanús célpontot, mielőtt belépett volna az izraeli légtérbe Libanonból.

Mindezeken felül terroristák Libanonból tüzet nyitottak egy katonai posztra Aramse régióban, sérülés nem történt. A hadsereg tüzérségi tűzzel válaszolt.

Foglyok: Eddig 241 fogoly családja kapott hivatalos értesítést, hogy szeretteiket Gázába hurcolták. A foglyok között van öt magyar-izraeli állampolgár.

A Hamász elengedett két túszként tartott amerikait, az 59 éves Judith Raanant és 17 éves lányát, Nathalie Raanant, illetve két izraelit, a 85 éves Jocheved Lifshitzet és a 79 éves Nurit Coopert.

Az Izraeli Védelmi Erők csapatai a szárazföldi művelet során kiszabadították a Hamász terrorszervezet fogságából Ori Megidis közlegényt.

A Népjóléti Minisztérium adatai szerint a Hamász mészárlása Izraelben 20 gyermeket hagyott árván. 96 gyerek vesztette el az egyik szülőjét. Emellett további 18, 18-25 év közötti fiatal vesztette el mindkét szülőjét a támadásban.

Adatok: A meggyilkoltak száma a háború kezdete óta Izraelben több mint 1400, közülük 348 katona és 59 rendőr. 828 civil holttestét (85%) azonosították eddig, 734-et adtak ki temetésre.

A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium legalább 10022 halottról számolt be. Az izraeli hadsereg megölt mintegy 1500 terroristát Izraelben.