Vaskardok – 33. nap: Folytatódtak a rakétatámadások szerdán is, gázai terroristák a nap folyamán ötször támadták a határ menti izraeli közösségeket. Sérülés vagy kár nem történt.

Déli front: Az Izraeli Védelmi Erők szerint továbbra is palesztinok ezrei vándorolnak Gáza északi részéről délre a Szalah a-Din úton lévő humanitárius folyosón keresztül, amely 10:00 és 15:00 között tart nyitva.

Az izraeli katonák zsinórban negyedik napja biztosítják a lakosok védelmét az úton, miután az elmúlt napokban a Hamász terroristái lelőtte azokat, akik menekülni próbáltak, és élő pajzsként használta őket.

Üzemanyag: Izrael becslése szerint a Gázai övezetben lévő kórházak birtokában lévő üzemanyagmennyiség ,,hosszabb időre” elegendő a működésükhöz – idézett két, az ügyet jól ismerő forrást a Kan közrádió reggel.

Továbbá Izrael tárgyalásokat folytat további tábori kórházak létrehozásáról a Gázai övezet biztonságos területén.

Gyász: Az Izraeli Védelmi Erők reggel közzétételre engedélyezte, hogy a 22 éves Jonatán Chazor főtörzsőrmester Katzirból elesett a Gázai övezet északi részén zajló harcokban. Chazor a Saldag kommandós egységben szolgált.

Északi front: Az izraeli hadsereg megosztott egy tegnap készült felvételt, melyen egy nagy robbanás látható azt követően, hogy az izraeli erők csapást mértek a Hezbollah terrorszervezet egyik fegyverraktárára Dél-Libanonban.

Júdea és Szamária: Az izraeli biztonsági erők a háború október 7-i kezdete óta mintegy 1430 keresett palesztint tartóztattak le Júdea és Szamária-szerte, közülük 900 a Hamászhoz köthető. Az éjszaka 37 keresett palesztint tartóztattak le, közülük 10 a Hamászhoz köthető.

A Palesztin Hatóság egészségügyi minisztériuma szerint több mint 155 palesztint – többségében terroristát – öltek meg az izraeli erők, és néhány esetben telepesek október 7. óta.

Otthoni front: A Kneszetben szerdán törvénybe iktatták a terrorista tartalom szisztematikus fogyasztását tiltó jogszabályt.

A törvény eltiltja az egyéneket a terrorista tartalom fogyasztásától, feltéve, hogy a tartalom felhasználásának módja azt jelzi, hogy az egyén a jogszabályban említett terrorista szervezetekkel, nevezetesen a Hamásszal és az Iszlám Állammal azonosul.

Akit bűnösnek találnak ezen vétség elkövetésében, egy év börtönre ítélhetik.

Foglyok: Eddig 241 fogoly családja kapott hivatalos értesítést, hogy szeretteiket Gázába hurcolták. A foglyok között van öt magyar-izraeli állampolgár.

A Hamász elengedett két túszként tartott amerikait, az 59 éves Judith Raanant és 17 éves lányát, Nathalie Raanant, illetve két izraelit, a 85 éves Jocheved Lifshitzet és a 79 éves Nurit Coopert.

Az Izraeli Védelmi Erők csapatai a szárazföldi művelet során kiszabadították a Hamász terrorszervezet fogságából Ori Megidis közlegényt.

A Népjóléti Minisztérium adatai szerint a Hamász mészárlása Izraelben 20 gyermeket hagyott árván. 96 gyerek vesztette el az egyik szülőjét. Emellett további 18, 18-25 év közötti fiatal vesztette el mindkét szülőjét a támadásban.

Adatok: A meggyilkoltak száma a háború kezdete óta Izraelben több mint 1400, közülük 348 katona és 59 rendőr. 828 civil holttestét (85%) azonosították eddig, 734-et adtak ki temetésre.

A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium legalább 10569 halottról számolt be. Az izraeli hadsereg megölt mintegy 1500 terroristát Izraelben.