A határkerítés átszakitása a behatoláshoz Izraelbe 2023. október 7.

ujkelet.live

Egy belső megbeszélésből, amelynek egyes részeinek közzétételét csütörtökön engedélyezték, úgy tűnik, hogy a hírszerzési részleg egyik veterán katonanője néhány hónappal ezelőtt beszámolt az Izraelbe betörést gyakorló Hamász szokatlan hadgyakorlatairól, jelentette a Kan közszolgálati műsorszolgáltató.

A katona mesélt a gyakorlaton résztvevőkről, köztük parancsnokokról és harcosokról, valamint a motoros erők részvételéről. A tréning során különféle forgatókönyveket gyakoroltak, köztük egy légijármű földre kényszerítését, egy izraeli közösség átvételét, beleértve a katonák meggyilkolását, zászlókitűzést, valamint egy középület elleni támadást.

A beszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy ez jelentős információ. Egy hírszerzési tisztet lenyűgözött a gyakorlat volumene, és dicsérte az információgyűjtésben részt vevőket, de hozzátette, hogy a leírt gyakorlat forgatókönyve ,,nem több fantáziánál”. A tiszt kifejtette, hogy különbséget kell tenni aközött, amit a Hamász a valóságban tesz, és aközött, amit a Hamász ,,nagyzolásból” tesz.

A megbeszélésen résztvevők egy része azonban nem értett egyet azzal, hogy a forgatókönyv csupán képzeletbeli, és megemlítették, hogy a Hamász több hasonló nagyságrendű gyakorlatot hajtott végre, így ez egy nagyon reális lehetőség. Sőt, a hírszerzési képből kirajzolódó forgatókönyv nem egy közösség vagy egy előőrs ellen végrehajtott razziára utal, hanem sokkal nagyobb eseményre – vagyis egy háború kirobbantásának tervezete. Továbbá ez egy ésszerű forgatókönyv, mert a Hamásznak már ma megvannak az eszközei egy nagyszabású rajtaütés végrehajtására, amely magában foglalja közösségek átvételét is, ha a mozgalom felső vezetése úgy dönt.

Szóba került az is, hogy Izrael a jom kippuri háború 50. évfordulóját ünnepli. Ezért érzékenyebbnek kell lenni az irreálisnak tűnő forgatókönyvekre. Szóba került, hogy 1973-ban Izrael hasonló eseményt élt át a déli fronton, szinte ugyanolyan körülmények között, és a történelem megismétli önmagát, ha nem tanulunk belőle. Végül az Izraeli Védelmi Erők nem tett operatív intézkedéseket a megbeszélést követően.

Egy másik riportban a Kan arról számolt be, hogy október 7-e előtt az izraeli hadsereg birtokába került egy Hamász kézikönyv, amely leírja, hogyan kell meghódítani a dél-izraeli határvidéket.

A kézikönyv leírja az izraeli hadsereg pozícióinak átvételét, a régióban lévő kibucok és városok elfoglalását, a lakosok meggyilkolását és elrablását, valamint a három regionális város, Szderot, Ofakim és Netivot megtámadását és meghódítását.

Leírta, hogyan vetnének be az invázióhoz platós kisteherautókat, motorkerékpárokat és sárkányrepülőket és páncéltörő rakétákat, rakéta- és aknavetőtűz fedezete alatt, ugyanúgy, mint ahogy az október 7-én történt.

A kézikönyv ismerteti azt a stratégiát is, amellyel Izraelt elaltatják azáltal, hogy tárgyalásokat folytatnak valamilyen hosszú távú megállapodásról a Hamásszal, ugyanakkor gyakori tréningeket tartanak, és kisebb biztonsági incidenseket hajtanak végre a határon szombatonként és a zsidó ünnepnapokon, hogy hamis biztonságérzetet keltsenek az izraeli hadseregben, amikor a Hamász-erők tömegesen megjelennek a határkerítésnél.

A tervhez a Hamász elit Nukba haderejének két százada végzett gyakorlatokat és egy kibuc utánzat meghódítását is magában foglalta.

A kézikönyvben részletezett terveket átadták az izraeli hadsereg vezető beosztású tagjainak, akik elutasították azokat azzal az indokkal, hogy a Hamásznak nincs megfelelő műveleti képessége egy ilyen támadás végrehajtásához.

Az izraeli hadsereg reakciója a riportokra: „Ezekben a napokban bevetésen vagyunk és harcolunk a Hamász gyilkos terrorszervezet ellen a Gázai övezetben. Az összes parancsnok és katona egyedül erre a küldetésre összpontosít, hogy teljesítse a háború céljait. Amikor a háború véget ér, részletes és alapos vizsgálatot fognak végezni, minden apró részletet tisztázva.”