Avi/ujkelet.live

Pénteken helyi idő szerint fél 5 körül a Hamász terrorszervezet átadta a Vöröskeresztnek az első 13 izraeli túszt, akiket az október 7-i mészárlások során terroristái elraboltak és Gázába hurcoltak. A gyerekekből, édesanyjukból és más nőkből álló csoportot a Vöröskereszt a Gázai övezet déli részén, Khan Juneszben vette fel és szállította az Egyiptommal közös Rafah átkelőhöz. A túszok ott találkoztak a Sabak belbiztonsági szolgálat tisztviselőivel, majd Izraelbe szállították őket a Kerem Salom átkelőn keresztül.

  • Belgium és Spanyolország miniszterelnöke, Alexander De Croo és Pedro Sánchez bizarr sajtótájékoztatót tartott a Rafah átkelőnél röviddel a túszok érkezése előtt.
  • A miniszterelnökök üdvözölték a segélyszállító teherautók beengedését Gázába, majd végleges tűzszünetet követeltek. Az izraeli külügy berendelte a két ország nagyköveteit.
  • A Hamász továbbá elengedett 10 thai túszt is, egyiptomi források szerint Kairó közvetítésével. Egy filippínó túszt szintén elengedtek.

A Miniszterelnöki Hivatal közleménye szerint Binjámin Netanjahu miniszterelnök és Joáv Gallant védelmi miniszter Tel Avivban, az Izraeli Védelmi Erők Műveleti Igazgatóságának parancsnoki központjából követte figyelemmel az eseményeket.

Az elengedett túszok: A Mundar család három tagja, a 9 éves Ohad, az 55 éves édesanyja, Keren és a 78 éves nagymamája, Ruti.

Az Asher család: Doron Katz Asher (34), valamint lányai Raz (4) és Aviv (2).

Danielle (44) és Emilia Aloni (5).

Hannah Katzir (77), Adina Mose (72), Jafa Ader (85), Margalit Mozesz (77) és Hannah Perry (79).

Katzirról a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorcsoport korábban azt állította, hogy meghalt a fogságban.

A szabadon engedett túszok csak egy kis csoportot alkotnak abból a mintegy 240-ből, akiket a gázai terroristák fogva tartanak október 7-e óta, amikor is 3000 Hamász vezette terrorista 1200 embert mészárolt le Izrael déli részén. Az elengedett túszok között nem volt amerikai vagy brit állampolgárságú.

Az Izraeli Védelmi Erők a „Mennyország ajtajai” hadművelete részeként fogadja a túszokat, akik a dél-izraeli Hatzerim légibázison gyors fizikai és mentális vizsgálaton esnek át. A hadsereg telefonokat is biztosít számukra, hogy azonnal felhívhassák rokonaikat.

A szabadon engedett túszok legfeljebb két órán át maradnak a bázison, mielőtt helikopterrel vagy mikrobusszal kórházba szállítják őket. Minden hazatérő speciális, kifejezetten nekik vásárolt zajvédő fejhallgatót kap, hogy kényelmesebbé tegyék a repülés élményét, biztonságot és nyugalmat biztosítva számukra.

Azokat, akiknek azonnali orvosi ellátásra van szükségük, a határról egyenesen kórházba viszik.

A túszok családjai a kórházakban várakoznak, a környéken szállodai szobákat foglaltak le a számukra.

A Schneider gyermekkórház azt javasolta, hogy a túszokat legalább 48 órán keresztül megfigyelés alatt tartsák, mielőtt hazaengedik őket.

Ugyanezt az eljárást hajtják végre a következő napokban érkező túszok esetében.

  • Mintegy 50 túszt – gyerekeket, anyjukat és más nőket – engednek szabadon négy nap alatt, mely során az izraeli hadsereg szünetelteti katonai hadjáratát.
  • Izraelnek három palesztin biztonsági foglyot kell elengednie minden egyes túszért cserébe.
  • A négynapos fegyverszünet potenciálisan egy plusz nappal meghosszabbítható minden további 10 túszból álló csoport esetén, akiket a Hamász elenged.

Az izraeli hadsereg arra kéri a lakosságot, hogy „mutassanak türelmet és érzékenységet, tartsák tiszteletben a szabadon engedett túszok és családjaik magánéletét”, és ne terjesszenek ellenőrizetlen információkat.

Mindeközben a katonai rádió szerint a ma szabaddá vált palesztin terroristák között olyanok is vannak, akik késes terrortámadást követtek el izraeliek ellen, és néhányuk Kelet-Jeruzsálem lakosa.

A csoport 24 nőből és 15 kiskorúból áll.

Azok a családok, akiknek szerettei Gázában maradtak, Tel Avivban a Túszok terén gyűltek össze az őket támogató civilekkel és együtt fogadták a Sábátot a helyszínen.

Beni Gantz, a hadikabinet tagja, csatlakozott hozzájuk ezekben a örömmel vegyített nehéz pillanatokban.

A másik oldal: A Hamász politikai szárnyának vezetője, Iszmail Hanije egy katari televíziós interjúban elmondta, hogy az ideiglenes tűzszünetről és a túszok szabadon bocsátásáról szóló reggel 7 órakor életbe lépett megállapodás a Hamász, valamint más gázai militáns csoportok feltételei szerint történt.

,,Izrael úgy gondolta, hogy példátlan gyilkolással és pusztítással kiszabadíthatja a foglyokat, és azt mondta, hogy nem fogadja el a tűzszünetet” – mondta Hanije. ,,Körülbelül 50 nap elteltével és a nép minden fronton folytatott harcával és ellenállásával szemben sikerült fegyverszünetet elérni a Hamász és az ellenállási frakciók által meghatározott feltételekkel.”

Hanije hozzátette, hogy a Hamász ,,nehéz tárgyalásokat folytatott, amelyek között szerepelt az iszlám csoport azon szándéka, hogy megkönnyítse a palesztin állampolgárok dolgát, és megakadályozza, hogy Izrael megkerülje a tűzszünet iránti elkötelezettségét”.

Hanije azt állította, tartják magukat a megállapodáshoz, amennyiben Izrael is így tesz.