Jól áll nekik – a mi fegyvertartási törvényünk elég faramuci – csak azért mert a munkásörök  ezzel írtották a családjukat – popsztároknak alanyi jogon adtak kézi szerszámot “

A világ legfaramucibb fegyvertartási törvénye a miénk. Csak egy teljesen szubjektív adminisztrációs eljárással kaphatsz önvédelmi fegyverviselési engedélyt – mint civil polgári személy. Egy személyi döntéssel határoznak arról, hogy jogosult vagy e, egy éles pisztoly tartására.  Vajon képes e  egy ember,  megérzése előítéletei alapján megálmodni, hogy te alkalmas vagy  e erre az egy pisztoly viselésére. A helyett, hogy egy szigorú feltételrendszer teljesítésével s természetesen orvosi vizsgálattal döntenének, kinek adhatnak, vagy nem adhatnak éles fegyvert, önvédelemre. Ki is játsszák ezt a törvényt a sportlövők

Persze van ennek a szigorításnak egy tragikus előzménye. Valaki eldöntötte, hogy a magyar ember szociológiailag nem alkalmas a fegyver birtoklására. A forradalom után sokáig a munkásőrség tagjai maguknál tarthattak egy szovjet gyártmányú TT pisztolyt.  Volt is ebből probléma, gyakran megesett, hogy a munkásmillicia tagjai ezzel irtották ki a családjukat vagy a kocsmában fitogtatva ártatlan embereket lőttek le. A rendszerváltás után viszont pofára ment az engedélyek megadása többek úgy jutott pisztolyhoz, hogy semmilyen előképzettségük, gyakorlatuk nem volt a fegyver kezeléséhez.

Sok popsztár ismertségük alapján kapott engedélyt majd lásd a Zámbó Jimmi tragédiáját. Soha nem hallottam, hogy bárki is megkérdezte volna, minek a volt a  Királynak pisztolya? Ki milyen alapon adott neki engedélyt erre.

Akik viszont a hivatásukkal járó kockázatok okán-évtizedeken át megtartották a tartásával együtt járó szabályokat, nyugalmazásuk után kénytelenek voltak megválni a fegyverüktől. Noha egy bíró, egy ügyész, rendőr vagy börtönőr, aki élete során akaratlanul is összeszed, néhány haragost nyugdíjasként hirtelen védtelenné válik.

A hazai rendelkezések közül kiemelendő, hogy például egy riasztópisztollyal, egy 35 centinél hosszabb késsel sem flangálhatsz  az utcán.  Az előbbihez viselési engedély kell a késhez viszont a törvény szerint már a vásárlás után is csak hazafelé tarthatsz ezzel. Persze mindez nem zárja ki, hogy e közben az alvilág a napi krimi hírek szerint tökéletesen fel van fegyverezve még automata puskákkal is. Főleg, mostanában amikor a délszláv háború után maradt a fegyvermuníció már apadóban volt, de Ukrajnából megérkezett az utánpótlás.  Van elég taktikai gránát és lőszer egyre jobb az ellátás.

Szóba sem hoznám ezeket az anomáliákat, hiszen mi békepártiakk vagyunk, ám kezembe kerültek ezek az izraeli fotók a fegyveres katonalányokról. Akik nem azért viselik a hátukon az automata géppisztolyt, mert jól áll nekik. Ilyen a helyzet, s ha október hetedikén is kéznél lettek volna, ezek a szerszámok aligha történhet meg ez a véres tragédia. Jelenleg maga a kormány folyamatosan biztatja a polgárait, hogy az önvédelmi fegyvereiket tartsák maguknál.

Vajon ott nem tartanak e, hogy a civilek visszaélnek ezzel az ezzel a jogukkal. Nem egyáltalán nem. Azért nem mert fiatalkoruk óta nemre való kivétel nélkül megkapják a harcászati kiképzést, s mint valamikor nálunk a katonai felszerelésüket otthon tartják a tartalékosok. S nem csak az egyenruhájukat, hanem a géppisztolyaikat is. Nem egyedi Svájcban szintén ez a nemzet erőssége. Felnőttek, megbízhatóak mivel az állam kora ifjuságától mindenkit erre nevel.

Nálunk sajnos ezt elmulasztottuk. Elhittük,  kitört a világbéke és eljött a szeressük egymást gyerekek korszaka.