Mutatjuk, mennyi lesz a vízdíj országosan januártól

Általánosan nettó 576 forint lesz köbméterenként a fogyasztásarányos ivóvíz díja – persze a lakossági rezsicsökkentés keretében nem változnak az árak. 

Megjelent a szerda esti Magyar Közlönyben az a rendelet, amely az országosan egységes, új vízdíjakat tartalmazza 2024. január 1-től, a nem lakossági kör számára. Így kiderült, hogy:

  • nettó 576 forint lesz köbméterenként a fogyasztásarányos ivóvíz díja, és
  • nettó 881 forint lesz a szennyvízelvezetés díja.
  • Ezek mellé bejön egy alapdíj is, amely az átfolyási átmérőtől függően az ivóvíz esetén havonta 841 forint és 609 ezer forint között,
  • a szennyvíz esetén havi 1661 forint és 1 millió 204 ezer forint között alakulhat.

Azt, hogy a nem lakossági körben országosan egységes lesz a vízdíj az eddigi durva, akár 49-szeres különbségek és több mint 900-féle vízdíj után, illetve a víziközműhálózat javuló színvonala érdekében létrejön egy alap, amelybe egyes szereplőknek be kell fizetniük, mások onnan kapnak kompenzációt, hogy a szükséges felújítások megtörténjenek, már jelezte Lantos Csaba energiaügyi miniszter.

Az energiaügyi tárca szerda esti közleménye szerint a lakossági rezsicsökkentés keretében nem változnak a vízdíjak, az egész módosítási csomag csak a nem lakossági kört érinti, eltérő mértékben.