Így lesz isteni finom a töltött káposzta, mutatjuk a titkot- miről álmodik az éhes ember

Bár mindenkinek van egy biztosnak tűnő receptje a töltött káposztához, mutatunk pár trükköt, hogy még ízletesebb legyen.

Az igazán finom töltött káposztának is megvannak a maga készítési trükkjei, titkai. Összeszedtük a 10 legfontosabbat. Érdemes követni a tippeket, s garantáljuk, hogy tökéletesen finom lesz ez az igazán népszerű karácsonyi egytálétel.

töltött káposzta
Fotó: Oláh Tibor

1. Káposztalevél

Az édes káposztából készülő nyári vagy szabolcsi töltött káposztához a nagy egész fejet szurkáld körbe a torzsa körül, majd hosszú nyelű húsvillára tűzve merítsd egy fazék forrásban levő vízbe 3-4 percre, hogy könnyebben leválaszthasd a felső leveleket a tölteléknek. A kisebb fejről egyszerűen lefejthető leveleket is tedd forró vízbe néhány percre, hogy megpuhuljanak.

Hagyományos téli töltött káposztához a piacon keress savanyított vágott káposztát, illetve egész leveleket. Kóstold meg: akkor jó, ha ropogós, enyhén sárgás színű, és nincs semmilyen utóíze. Amennyiben túlságosan savanyúnak találod, kimoshatod, illetve leöblítheted.

2. Darált hús a töltött káposzta lelke

Nem véletlen, hogy disznóöléskor különösen finom a töltelék, hiszen ilyenkor a sertés többféle részéből készítik. Máskor érdemes vegyes húst a töltelékbe keverni, pl. sertést marhával vagy marhával és pulykával. Sertésből lapockát, pulykából combot vegyél, a marhához adj apróra kockázott füstölt szalonnát, hogy szaftosabb legyen.

3. Rizs vagy gersli?

A kerek szemű rizs egyrészt jobban néz ki a töltelékben, mint a hosszú szemű, másrészt krémesebb állagot kölcsönöz a húsgombócoknak. A rizst érdemes előre megpárolni. Rizs helyett fél órát vízben áztatott árpagyöngyöt (gerslit) adhatsz a húsos masszához.

4. Fűszerek

A só és a bors mellett elsősorban babérlevél, fűszerkömény, továbbá ízlés szerint borsikafű (csombor), szerecsendió, petrezselyem, esetleg kapor használható. A töltelékből nem maradhat ki a zúzott fokhagyma és a pirított hagyma.

5. Így érdemes megtölteni a káposztaleveleket

A káposztaleveleket terítsd ki, és egy éles kiskéssel vágd laposra a középső vastag erüket. A túl nagy leveleket szeld félbe vagy négyfelé. Mindegyik darab közepére halmozz tölteléket, majd hajtsd rá a levél egyik oldalát. Ezután csavard fel, végül a túllógó másik oldalt gyűrd a batyuba.