Avi/ujkelet.live

A háború 124. napja: A Ramat Gan-i Siba Kórház szerdán megerősítette, hogy egy izraeli katona, a 26 éves Hanan Drori, aki hét hete a Gázai övezetben harc közben megsérült és megfertőződött egy veszélyes gombafajjal, elhunyt. Drori a második harcos, aki meghalt gombafertőzés következtében.

A gomba megtalálható a gázai talajban, a robbanások és a talajjal való érintkezés következtében pedig a katonák megfertőződhetnek vele.

Úgy gondolják, hogy a gomba forrása szennyvízhulladékkal szennyezett talaj lehet. A fertőzés ezután a harcoló katonák sebein keresztül történik, amelyeket a terepkörülmények miatt nem lehet sterilen tartani.

Találkozó: A Hamásszal kötendő fogolycseréről szóló tárgyalások közepette Joáv Gallant védelmi miniszter késő este megbeszélést folytatott a Moszad kémszolgálat igazgatójával, David Barneával.

Gallant irodája a fotókat leszámítva nem közölt részleteket a találkozóról.

Decemberben a 12-es csatorna arról számolt be, hogy Binjámin Netanjahu miniszterelnök megakadályozta, hogy Gallant az ő jelenléte nélkül találkozókat tartson a Gázában maradt túszok kiszabadítására irányuló erőfeszítésekről Barneával. A miniszternök irodája tagadta, hogy ilyen intézkedés lenne érvényben.

Riport: Az Al-Akhbar libanoni újság szerda reggel közzétette a Hamász terrorszervezet közvetítőknek adott teljes válaszát. A jelentés szerint a Hamász által követelt megállapodás 3 szakaszból áll, és egyebek mellett magában foglalja mintegy 1500 biztonsági fogoly szabadon bocsátását és az izraeli erők teljes kivonását az övezetből. A következő órákban találkozóra kerül sor a miniszterelnöknél, ahol megfogalmazzák Izrael álláspontját az ügyben.

  • Az első szakasz – 45 nap: A nem katonai hátterű túszok szabadon bocsátásáért cserébe az Izraeli Védelmi Erők kivonul a Gázai övezet lakott területeiről. Mindkét oldalon minden harci művelet megszűnik, beleértve a légi tevékenységet és a hírszerzést is. Ezenkívül a Hamász közvetett kapcsolatokat követel Izraellel a harcok befejezése érdekében.
  • A második szakasz – 45 nap: az összes túsz és férfi szabadon bocsátása palesztin foglyok szabadon bocsátásáért és az izraeli hadsereg teljes kivonásáért az övezetből.
  • A harmadik szakasz – 45 nap: a halott túszok maradványainak kiadása a tárgyalások folytatásáért és a terroristák holttesteinek visszaszolgáltatásáért Izrael részéről.

Az első szakaszban szabadon bocsátanák mindazokat a 19 év alatti nőket és gyermekeket, akik még mindig a Hamász fogságában vannak, cserébe az összes Izraelben bebörtönzött nőért, gyermekért, felnőttért (50 év felettiekért) és betegért, akik Izraelben ülnek börtönben, és akiket a megállapodás aláírásáig tartóztattak le. A Hamász ezen felül 1500 foglyot akar szabadon, akik közül 500-at a terrorszervezet választ ki, és akiket hosszú börtönbüntetésre ítéltek, beleértve az életfogytiglani börtönbüntetést is.

Ezenkívül a Hamász követeli a humanitárius segítségnyújtás növelését a Gázai övezet különböző kórházainak rehabilitációjával és az otthonaikból kitelepített lakosok hazatérésével együtt.

A dokumentum szerint az erők az övezetben lakott területeken kívül koncentrálódnának, véget ér a Gázai övezet ostroma, és az övezet minden területén menedéket és segélyt biztosítanak minden lakosnak. Ezen túlmenően mindkét oldalon minden harci művelet és minden légi tevékenység beszüntetése, beleértve a hírszerzést is, a megállapodás ezen szakaszában.

A közzétett függelék a Hamász további követeléseit is felsorolja az ügylet lebonyolításának mechanizmusára vonatkozó garanciákkal kapcsolatban, a szabadult foglyok újbóli letartóztatásának elkerülését múltbeli vádak miatt, az izraeli börtönökben lévő foglyok körülményeinek javítását, az al-Aksza mecset „megrohamozásának” leállítását, a Gázába belépő áruk és üzemanyagok mennyiségének növelését, a Gázai övezetbe vezető átkelőhelyek megnyitása az utasforgalom számára és a sebesültek kiengedése külföldi kezelésre.

The post Tragédia, találkozó, és a Hamász követelései a túszok szabadon bocsátására first appeared on Új Kelet online.