Avi/ujkelet.live

A háború 137. napja: Az Izraeli Védelmi Erők reggel bejelentette, hogy a 22 éves Maoz Morell törzsőrmester Talmonból, aki az Ejtőernyős-dandár felderítő egységében szolgált, belehalt sérüléseibe, melyeket a múlt héten szerzett a Gázai övezet déli részén. Halálával 236-ra nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

Hamász: A gázai Hamász vezetője, Jechíje Szinwar és a Hamász külföldi vezetése közötti kapcsolat megszakadása hátterében a vezetés elkezdte fontolóra venni Szinwar pótlását, ha likvidálják, jelentette tegnap este a Kan közszolgálati műsorszolgáltató. Gázai övezetből származó források felvetették, hogy Szinwar lehetséges utódja jó eséllyel Rawi Mustaha lehet.

Mustaha a Hamász gázai vezetésének tagja, és a Szinwarhoz legközelebb álló személy, mindketten ugyanabban a börtöncellában ültek, és együtt szabadultak a Salit-alku részeként – és azóta Mustaha Szinwar jobbkeze és a különleges küldetések küldötteként szolgál. Úgy tűnik, Mustaha kapcsolatban állhat a Hamász külföldi vezetésével – még az elmúlt időszakban is.

Izraelben korábban úgy vélték, hogy Mustahát likvidáltak Ahmed Randorral együtt, aki a Hamász északi dandárjának parancsnoka volt és a katonai szárny és a politikai közötti kapcsolatokért felelt. Kiderül azonban, hogy Mustaha akkoriban a Rimal negyedben bujkált, tehát él, és azóta meghúzza magát.

Mindeközben: A szaúdi Elaph jelentése azt állítja, hogy Szinwar Egyiptomba menekült. ,,Izraelnek olyan információi és becslései vannak, amelyek arra utalnak, hogy a Hamász vezetőinek, köztük Jechíje Szinwarnak és testvérének, Mohammednek a közelmúltban másokkal együtt sikerült egyiptomi területre menekülniük a Rafah és a Sínai-félsziget közötti alagutakon keresztül.” Továbbá, ,,Izraelben aggodalomra ad okot, hogy túszokkal sikerült megszökniük.” A jelentést más forrás nem erősítette meg.

Vezető izraeli tisztviselők a riportra reagálva azt állítottak: ,,Nem tudunk ilyenről.”

Riport: A londoni székhelyű Asharq al-Awsat arab lap hétfőn este forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a Hamász ambiciózus tervet dolgozott ki, hogy az október 7-i támadás során megrohanja Askelon központi börtönét, és több száz palesztin foglyot szabadítson ki. A terv meghiúsult egy technikai hiba következtében, ami miatt a terrorista osztag az eredeti célhely helyett egy másik közösségben találta magát.

A palesztin terrorszervezetek újságnak nyilatkozó forrásai azt mondták, hogy a Hamász katonai szárnyában a Nukba terroristák egyik első osztagának, amely behatolt Izrael területére, az volt a küldetése, hogy eljusson a szóban forgó börtönhöz, ahol több száz palesztin foglyot tartanak fogva és megpróbálja kiszabadítani őket. De a küldetés teljes kudarcot vallott.

A Hamász katonai szárnyának parancsnokságához közel álló, az újságban idézett források azt állították, hogy a 23 terroristát számláló osztagok egyikének kellett volna odamennie, és megpróbálnia foglyokat kiszabadítani, míg egy másik osztagnak, amelynek célja az volt, hogy betörjön egy katonai posztra az Askelon Regionális Tanácsban, segítenie kellett volna neki, ha a küldetés sikeresnek bizonyul.

A más forrásból nem megerősített jelentés szerint az erre kijelölt osztag Askelon felé indult, átlépte a határt és megérkezett Jad Mordecháj kibucba, ahol szembeszállt az izraeli erőkkel, de ismeretlen okból letért az útról, és visszatért délre, Netiv Haaszara kibucba.

Az első vizsgálatok szerint az osztag irányításáért felelős terrorista ismeretlen okból navigációs hibát vétett, majd ugyanaz az osztag Nativ Haaszarába, majd később Szderotba került. Az újság arról is beszámolt, hogy a szóban forgó tervet alaposan megtervezték, és a Hamász katonai szárnya azt akarta, hogy erőteljes csapást mérjenek Izraelre.

A terv azon alapult, hogy a fegyveres osztag robbanóeszközökkel és páncéltörő rakétákkal megtámadja a börtön főkapuját, és felrobbantja a kaput és a kerítés mentén lévő biztonsági posztokat, valamint rakétákat lőnek Gázából a börtön felé, amikor az osztag jelzi, hogy a helyszínen vannak.

The post Szinwar kijelölt utódja arra az esetre, ha likvidálják first appeared on Új Kelet online.