Avi/ujkelet.live

A háború 140. napja: A tüntetőknek csütörtökön sikerült teljesen elzárniuk a humanitárius segélyeket szállító kamionok útját, így Izraelből egy teherautó sem tudott bejutni a Gázai övezetbe, jelentette tegnap este a Kan közszolgálati műsorszolgáltató.

Az elmúlt két hónapban először fordult elő, hogy a Kerem Salom és a Nitzana határátkelők elzárására törekvő tüntetők teljes sikert arattak. Ez annak ellenére történt, hogy a humanitárius segélyek bejutásának megakadályozására tett erőfeszítéseiket követően a hadsereg zárt katonai zónának nyilvánította az átkelőhelyeket.

A határátkelők hermetikus blokádja nyilvánvalóan a rendőrség és az Izraeli Védelmi Erők közötti nézeteltérések nyomán valósult meg. Az előző napokkal ellentétben, amikor a rendőrség kétszáz rendőrt küldött a helyszínre, csütörtökön már csak húszat.

A rendőrség azt állítja, hogy ezek a területek az izraeli hadsereg felelőssége alá tartoznak, mivel zárt katonai zónák. Másrészt a hadsereg azt állítja, hogy a rendőrség felelős a tüntetések kezeléséért, mivel izraeli állampolgárokról van szó egy zöld zónán belül.

A hadsereget nem vetik be saját polgárai ellen.

Liszt: Izrael beleegyezett egy új megállapodásba, amely lehetővé teszi egy hatalmas amerikai lisztszállítmány eljuttatását a gázai civilek számára, miután Becalel Szmotrich pénzügyminiszter (Vallásos Cionizmus) több mint egy hónapig akadályozta a lépést, idézett egy amerikai tisztviselőt a The Times of Israel.

Az új megállapodás értelmében az 1,5 millió gázai élelmezésére alkalmas lisztet öt hónapon keresztül a Világélelmezési Program fogja kezelni, nem pedig az UNRWA, az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynöksége, mondta a tisztviselő.

Delegáció: Miután a hadikabinet kellően megbízható bizonyítékot kapott arra vonatkozóan, hogy a gyógyszerszállítmány valóban eljutott a Gázában fogva tartott túszokhoz, az éjszaka közepén úgy döntöttek, hogy delegációt küldenek Párizsba a fogolycsere tárgyalásokra, jelentette a média. Az izraeli delegáció pénteken indul útnak.

Mindeközben a Hamász terrorszervezet azt állítja, hogy a politikai szárny vezetője, Iszmail Hanije elhagyta Egyiptomot, miután megbeszéléseket folytatott egyiptomi tisztviselőkkel a tűzszünetről és a terrorcsoport fogságában tartott izraeli túszok szabadon bocsátásáról.

Északi front: Az izraeli hadsereg reggel közölte, hogy a légvédelem sikeresen elfogott ,,egy gyanús légi célpontot”, amely Libanonból lépett be Izrael légterébe.

A terrortámadás után: A Központi Parancsnokság vezetője, Jehuda Fox vezérőrnagy elrendelte, hogy korlátozzák a Palesztin Hatóság arab járműveinek belépését az az-Za’-ajjem ellenőrzőponton át, mely Ma’ale Adumim mellett van. A rendeletet, melyet Júdea és Szamária rendőrparancsnoka, Uzi Levy kérésére adta ki, két hétig lesz érvényben, és helyzetértékelés függvénye, hogy meghosszabbítják-e.

Tegnap reggel három terrorista lövöldözős terrortámadást hajtott végre az ellenőrzőpontnál, kihasználva a forgalmi dugót.

Tüzet nyitottak a várakozó autósokra, megölték a 26 éves Matan Elmaliahot és megsebesítettek többeket, köztük egy terhes nőt.

The post A tüntetés sikere: Tegnap nem jutott be segély Gázába first appeared on Új Kelet online.