Avi/ujkelet.live

A háború 144. napja: Hétfőn közzétételre engedélyezték, hogy október 7-én, órákkal a mészárlás előtt Izraelben észlelték, hogy több száz nukbás terrorista izraeli SIM-kártyára váltott. Ezeket a jeleket fogta az izraeli hírszerzés, és ezek alapján tartottak konzultációkat a biztonsági szervezetek. Az Izraeli Védelmi Erők szerint erről Herci Halevi vezérkari főnök nem kapott valós időben tájékoztatást.

A folyamat során a cél a terroristák szemszögéből az volt, hogy Izrael területén javítsák kommunikációs képességeiket. A részletek régóta ismertek, de a katonai cenzor mindeddig nem engedélyezte a nyilvánosságra hozatalukat.

Izraelben a katonai cenzor korlátozza a nemzetbiztonsággal kapcsolatos konkrét részletek közzétételét. Szombaton, a Netanjahu-párti 14-es csatornán egy vita során egy paneltag eltorzítva és pontatlanul nyilvánosságra hozta a tényt, amit az izraeli cenzúra megtiltott a médiának, hogy felfedjen: a SIM-kártyák jelenségét.

Az Izraeli Védelmi Erők és a Sabak hétfőn cáfolta a 14-es csatornán elhangzottakat, miszerint körülbelül 1000 izraeli SIM-kártyát aktiváltak egyszerre a Gázai övezetben órákkal az október 7-i támadás előtt, mondván, ezek az állítások ,,hamisak és távol állnak a valóságtól”. A gyakorlatban ,,több jelzés gyűlt össze, amelyek között szerepelt többek között az is, hogy mindössze pár tucat SIM-kártya aktiválása történt, amelyeket korábbi incidensek sorám is aktiváltak”.

A Ynet hírportál riportere, Ejál Nadav szerint a SIM-kártyákat nem egyszerre, hanem fokozatosan aktiválták. Ilyen jelenségre korábban is volt példa, anélkül, hogy bármi történt volna. A Hamász ezt időről időre megtette gyakorlataként az erői számára. Ezért ez nem volt terrortámadás vagy támadás abszolút jele.

A média vasárnap este keményen kritizálta Binjámin Netanjahu miniszterelnök hivatalának első reakcióját is, mely azt állította, hogy Netanjahu a SIM-kártyákról csak szombat este értesült. Több riport is hangsúlyozta, hogy ,”a fél ország” tudott az incidensről, de nem hozhatták le a cenzor miatt, és kizárt, hogy Netanjahu ne tudott volna róla. A miniszterelnök később újabb nyilatkozatot adott ki, mondván október 7 után tájékoztatták a több tucat aktivált izraeli SIM-ről.

A Kan közszolgálati műsorszolgáltató este arról számolt be, hogy körülbelül kétszáz SIM-ről volt szó, melyeket nem egyszerre aktiváltak.

Miért nem reagált a hadsereg?

A hírszerzés – tévesen – gyakorlatként értelmezte a jelenséget.

  • Extrém forgatóköny esetén a Hamász betörést tervez 2-3 ponton. Ehhez elég a Jamam terrorelhárító egység Tequila csapata és a 400 harcos a Gázai Hadosztálynál.
  • Ha téves riasztásról van szó, és nagy erőket helyeznek át, azzal hírszerzési információkat tárnak fel, a Hamász tudni fogja, mi idézte elő Izrael lépését.
  • A biztonsági szervezetek aggódtak, hogy az erők szükségtelen mozgatása eszkalációhoz vezethet. A Hamász félreértheti a szándékot, azt feltételezve, hogy Izrael akarja őket megtámadni.

A SIM-kártyák aktiválásáról szóló hírt október 6-án a késő esti órákban kézbesítették a Déli Parancsnokság vezetőjéhez. Az első beszélgetés „Alef”, a parancsnokság hírszerző tisztje és Járon Finkelman vezérőrnagy között zajlott az esti órákban, órákkal éjfél előtt. Ez a Sabak belbiztonsági szolgálattól származó információk és jelek nyomán több tucat izraeli SIM-kártya aktiválásáról szólt a Gázai övezetben.

Finkelman megszakította északon töltött nyaralását, és a parancsnokságra ment. Néhány órával később további információk érkeztek egy másik titkosszolgálattól, még komolyabb jelekkel. Egy hírszerző tiszt megkapta az információt, és azonnal értesítette a vezérőrnagyot. A Sabak belbiztonsági szolgálat vezetője, Ronen Bar hajnali 2-kor érkezett meg a szervezet székhelyére. Bár az első hírek késő este érkeztek, a „Tequila” csapatot csak hajnali 4-kor riasztották.

Szinwar: A Washington Post hétfőn arról számolt be, hogy amerikai tisztviselők egyetértenek az izraeli értékeléssel, amely szerint a Hamász terrorszervezet vezetője, Jechíje Szinwar az alagutakban rejtőzik a dél-gázai Khan Junesz alatt, és ,,végső biztosításként” túszokkal veszi körül magát. Egy magas rangú izraeli tisztviselő azt mondta az újságnak: ,,A gond nem Szinwar lokalizálása, hanem az, hogy a túszok életének kockáztatása nélkül tegyenek valamit.” Elmondása szerint Szinwar továbbra is döntéseket hoz, és irányítja a háborút.

A lapban idézett tisztviselők elmondták, hogy az amerikai hírszerző ügynökségek is segítséget nyújtottak az elfogott kommunikációk és a számítógép-merevlemezekről visszenyert adatok, valamint a kihallgatások során kapott információk elemzésében.

„Szinwar megölése valódi igazságszolgáltatást jelentene. Valójában megérdemli, hogy többször meghaljon” – mondta Alon Pinkasz veterán izraeli diplomata és egykori vezető tanácsadó. „Az izraeliek számára a megtestesült gonoszt képviseli, de kétség sem férhet hozzá: elkapása nem ‘irtja ki’, ‘semmisíti meg’ vagy ‘dönti meg’ a Hamászt. Győzelmet se jelentene. Ez jogos megtorlás lenne egy emberen, és azt éreztetné az izraeliekkel, hogy van igazság és bizonyos mértékig lezárást adna. Se több, se kevesebb.”

The post A SIM-kártyák ügye, és Szinwar Izrael szerint Khan Juneszben van first appeared on Új Kelet online.