A háború 147. napja, déli front: Az elmúlt héten a Givati-dandár több tucat Hamász-operatívot ölt meg az úgynevezett Abaszán térségben – Abaszán al-Dzsadida, Abaszán al-Kabira és Abaszán al-Szaghira – végzett hadműveletek során, mintegy két kilométerre az izraeli határtól.

Egy terrorista likvidálása:

A dandár hadműveletei előtt légicsapásokat hajtottak végre a Hamász több tucat föld feletti és alatti telephelye ellen.

Abaszán al-Szaghirában a csapatok egy, a Hamász által használt rejtekhelyet találtak, ahol fegyvereket, köztük páncéltörő rakétákat, drónokat, mesterlövész puskákat, gépkarabélyokat, gránátokat, RPG-ket és egyéb felszereléseket tároltak.

Segély: Izrael engedélyezte, hogy az ENSZ erőinek kíséretével üzemanyagot szállítsanak a Gázavárosi Sifa kórháznak.

A palesztinokkal katonai összekötőként szolgáló Kormányzati Tevékenységek Koordinátora a Területeken (COGAT) közölte, hogy Jordánia pénteken légi úton 48 csomag humanitárius segélyt juttatott el a Gázai övezet északi részének négy pontjára.

Likvidálás? Ketten meghaltak egy autóra mért csapásban Khan Junesztől nyugatra.

Északi front: Izraeli vadászgépek pénteken támadást hajtottak végre a Hezbollah terrorszervezet egyik épületét célozva Ajta as-Sabban, valamint egy másik épületet és terror-infrastruktúrát Dzsabal Blatban.

Délután rakétákat lőttek ki Libanonból Margaliot területére, melyek nyílt területen landoltak.

Embargó: 12 ország több mint 200 szélsőbaloldali képviselője írt alá egy levelet, kötelezettséget vállalva arra, hogy megpróbálják rávenni kormányaikat, hogy vezessenek be fegyverembargót Izraellel szemben, mivel „súlyos nemzetközi jogsértést” követett el a Hamász elleni háborújában Gázában.

A Guardian szerint az aláírók között van Jeremy Corbyn, a brit Munkáspárt korábbi vezetője és az egyetlen amerikai támogató Rashida Tlaib demokrata képviselő.

„Tudjuk, hogy a halálos fegyverek és alkatrészeik, amelyeket országainkban gyártottak vagy azokon keresztül szállítottak, jelenleg is segítik a Palesztina elleni izraeli támadást, amely több mint 30 000 emberéletet követelt Gázában és Ciszjordániában” – áll a levélben, a Hamász által adott halálozási adatokra támaszkodva.

,,Nem tudunk várni. A Nemzetközi Bíróság ideiglenes határozatát követően az Izrael állam elleni népirtásról szóló egyezmény ügyében, egy fegyverembargó túllépett az erkölcsi szükségleten, és jogi követelménnyé vált.”

UNRWA: Az Európai Unió bejelentette, hogy 50 millió eurót fizet az ENSZ palesztin menekülteket segítő szervezetének a jövő héten, miután a szervezet beleegyezett, hogy az EU által kijelölt szakértők ellenőrizzék a személyzet átvilágításának módját a szélsőségesek azonosítása érdekében.

Izrael szerint az UNRWA 13 000 gázai alkalmazottja közül 12 részt vett a Hamász október 7-i terrortámadásában.

Túszok: Számeh Sukry egyiptomi külügyminiszter a törökországi Antalya Diplomáciai Fórumon kijelentette, Kairó reménykedik abban, hogy a folyamatban lévő fogolycserével egybekötött gázai fegyverszünetről szóló tárgyalások még ramadán előtt eredményt hoznak.

Születés: A 147 napja gázai fogságban lévő egyik izraeli felesége pénteken életet adott második gyermeküknek.

A tel-avivi Ichilov Egészségügyi Központ szerint Michal Lubnov és újszülött fia jól vannak.

A 32 éves Alex Lubnov a Supernova fesztivál főcsaposa volt október 7-én, amikor a Hamász terroristái támadást indítottak a helyszínen, lemészárolva és elrabolva a parti résztvevőit.

The post Harcok, embargóval fenyegetés és születés first appeared on Új Kelet online.