Avi/ujkelet.live

A háború 151. napja: Az amerikai kormány egyértelművé tette, hogy addig nem lesz tűzszünet, amíg meg nem születik megállapodás a Gázában fogva tartottak szabadon bocsátásáról.

Az amerikai kormány forrásai a Kan közszolgálati műsorszolgáltatónak azt mondták: ,,Egy olyan fegyverszünet, amely nem egy megállapodási keret része, a terror győzelme.”

A Nemzeti Egység vezetője, Beni Gantz hadikabinet miniszter washingtoni látogatása során azt az üzentet közvetítette az amerikai tisztviselőknek, hogy a kormánynak fokoznia kell a nyomást Egyiptomra és Katarra, hogy kompromisszumra kényszerítsék a Hamászt oly módon, amely lehetővé teszi a megállapodás előmozdítását.

Gantz, aki találkozott Kamala Harris alelnökkel, Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadóval, Brett McGurk közel-keleti küldöttel és másokkal, megköszönte az Egyesült Államok támogatását és a túszok kiszabadítására tett erőfeszítéseket.

Gantz hangsúlyozta Harrisnek, hogy Izrael fő célja a túszok hazahozatala.

Van tárgyalás, nincs tárgyalás: Csupán néhány nappal ramadán előtt a Reuters a Hamász terrorszervezet vezető tisztviselőjét idézve kedden azt állította, hogy a kairói fogolycserével egybekötött ideiglenes tűzszünetre irányuló árgyalások áttörés nélkül zárultak. Izraeli és egyiptomi források viszont ellentmondanak a Hamász állításainak, kitartva amellett, hogy a kairói tárgyalások folytatódnak. Ezt megerősíti egy hamászos tisztviselő nyilatkozata, mely szerint a delegáció Kairóban marad.

Az izraeli médiában idézett tisztviselők komplex képet festettek le. Egyrészt állítólag a tárgyalások már vasárnap szétestek, amikor a Hamász bejelentette, hogy elutasítja a párizsi vázlatot, valamint Izrael kérelmét, hogy megkapja az életben lévő túszok listáját. Míg más források azt állítják, hogy nincs változás, és a közvetítők nyomására számítva várják a Hamász válaszát.

Düh: Az arab „Sky News” forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a Hamászban bírálják Gáza de-facto ura, Jechíje Szinwar október 7-i mészárlás végrehajtására vonatkozó döntését, melyet anélkül hozott meg, hogy tanácskozott volna a terrorszervezet többi magas rangú tagjával. A csatorna szerint a döntést Szinwar a testvérével, Mohamed Szinwarral, a Hamász katonai szárnyának vezetőjével, Mohamed Deiffel és helyettesével, Marwan Isszával közösen hozta a Hamász külföldi vezetésének bevonása nélkül.

Dobás: Három jordániai Hercules, három amerikai, egy francia és egy egyiptomi repülőgép egy közös akció keretében humanitárius segélyt dobott le a Gázai övezet északi részén.

Északi front: A Hezbollah terrorszervezet azt állította kora délután, hogy célba vett egy izraeli katonai bázist a libanoni határon.

Az izraeli hadsereg szerint egy rakétát lőttek ki Libanonból Zar’it területére, mely aktiválta a szirénákat számos közösségben.

Júdea és Szamária: A határrendészet, a Sabak belbiztonsági szolgálat és az Izraeli Védelmi Erők éjszakai razziái során elfogtak egy prominens terroristát a szamáriai Balata menekülttáborban.

Muhammad Tandzsi terrortámadásra készült más terroristákkal.

Tandzsi ,,az elmúlt évben a balatai terrorinfrastruktúra egyik fő alakja volt” – áll a közleményben.

Ezen kívül az izraeli erők Kafr Danban kerombolták egy palesztin terrorista házát, aki részt vett egy tavalyi halálos terrortámadásban.

Abed Masszad szerepet játszott a 60 éves Sáj Szilasz Nigreker és 28 éves fia, Aviad Nir megölésében a palesztin Huwara faluban tavaly augusztusban. Magát a terrortámadást Oszama Bani Fadl követte el, akinek még decemberben lerombolták az otthonát.

Az éjszakai terrorelhárító műveletek során összesen 21 keresett palesztint tartóztattak le Júdea és Szamária-szerte.

Október 7 óta mintegy 3450 keresett palesztint tartóztattak le Júdea és Szamária-szerte, közülük több mint 1500 a Hamászhoz köthető.

The post Nincs tűzszünet fogolycsere nélkül, és dühös hamászosok first appeared on Új Kelet online.