Avi/ujkelet.live

A háború 151. napja, déli front: A Gázai övezet egész területén a légierő több mint 50 Hamász-célpontra mért csapást az elmúlt nap folyamán. A célpontok között voltak rakétakilövő pozíciók, fegyverraktárak, alagútbejáratok és egyéb infrastruktúra, jelentette az Izraeli Védelmi Erők reggel.

A 98. hadosztály csapatai folytatják Hamad Town lakópark bekerítését a dél-gázai Khan Juneszben és terror-infrastruktúrákat rohamoznak meg a térségben. A Kommandós-dandár negyedben végzett Hamász terror-infrastruktúrák elleni razziái során nagy mennyiségű fegyvereket talált és foglalt le.

A 7. páncélosdandár eközben elősegítette a civilek evakuálását a térségből, amelynek során a katonák több tucat Hamász és Palesztin Iszlám Dzsihád terroristát fogtak el, akik próbáltak a civilek közé keveredve elmenekülni a harci zónából.

Gáza középső részén a Nahal-dandár mintegy 20 fegyverest ölt meg az elmúlt nap során, többek között mesterlövészek tüzével, harckocsi-lövedékekkel és légitámadásokkal.

Az észak-gázai Beit Hanunban a Gázai Hadosztály azonosított egy Hamász-sejtet, amely drónt reptetett, miközben csapatok voltak bevetésen a térségben. Egy vadászrepülőgép csapást mért a terrorsejtre.

Küldetés teljesítve: A hadsereg reggel bejelentette, hogy befejezte az eddig talált legnagyobb Hamász támadóalagút megsemmisítését és lezárását.

Az alagútról először tavaly december 16-án számolt be a hadsereg. A járatnak több ága volt, amelyet a Gázai övezet északi részéről ástak Izrael területe felé, de nem hatolt be Izrael területére.

Az elmúlt hetekben a csapatok az alagút vizsgálatának befejezésén, majd megsemmisítésén dolgoztak.

Az alagút egyes részeit harcmérnökök robbantották fel, míg később a katonák betont pumpáltak a megmaradt járatokba.

Túszok: A közvetítő országok képviselői azt javasolták a Hamász terrorszervezetnek, hogy néhány napos tűzszünetért cserébe bocsásson szabadon néhány izraeli túszt, ezzel is kifejezve komolyságát és szándékát a túszok szabadon engedését illetően, jelentette tegnap este a Kan közszolgálati műsorszolgáltató.

A Hamász elutasítóan reagált a javaslatra, de a közvetítők továbbra is igyekeznek meggyőzni a terrorszervezetet, hogy ez nem a Párizsban jóváhagyott keretmódosítás, hanem a majdani Párizs 2-megállapodás előzetes lépése.

A tárgyalások részleteit ismerő források azt nyilatkozták a Kan-nak, hogy ,,ez egy olyan lépés, amely megmutathatja Izraelnek, hogy a Hamász tudja, hol vannak a túszok, és komolyan gondolja a megállapodást”. Az elutasító válasza ellenére a közvetítők továbbra is nyomást gyakorolnak a Hamászra, hogy fogadja el az ajánlatot.

Kérés: A Jordán Királyság a közelmúltban azzal a kéréssel fordult Izraelhez, hogy hosszabbítsa meg a megnövelt vízellátási megállapodást még egy évvel, ami májusban járna le. A Kan riportja szerint Izrael jelenleg konzultációkat folytat az ügyben, és még nem adott pozitív választ.

Mindez a gázai háború miatti feszültségek hátterében zajlik. Izrael számos kérést fogalmazott meg Jordániának a vízügyi megállapodás meghosszabbításáért cserébe: a jordán tisztviselők – köztük miniszterek és parlamenti képviselők – Izrael elleni nyilatkozatainak mérséklése – és a királyságon belüli Izrael elleni uszítás csökkentése; üzenetet is továbbítottak az országok közötti kapcsolatok rendbetételének fontosságáról, beleértve az országok nagyköveteinek visszatérését posztjaikra.

A jordánok az amerikaiakon és Iszráel Katz külügyminiszteren keresztül próbálták előmozdítani a kérdést, aki korábban energiaügyi miniszterként tevékenykedett. Három évvel ezelőtt a Bennet-Lapid kormány beleegyezett, hogy a békeszerződésben meghatározott 50 millió köbméterről Izrael 100 millió köbméterre megduplázza az éves vízellátását Jordániának.

The post Terroralagút megsemmisítése, javaslat a Hamásznak és jordán kérés first appeared on Új Kelet online.