Avi/ujkelet.live

A háború 155. napja, déli front: Az izraeli hadsereg délután megerősítette, hogy az éjszaka csapást mért a dél-gázai Rafah egyik legnagyobb lakótornyára, mely ,,a Hamász katonai eszköze” volt.

A hadsereg figyelmeztette a 12 emeletes torony lakóit a támadás előtt, és mindenki időben elhagyta az épületet. Sérülésekről nem érkezett jelentés.

,,Innen terveztek terrorcselekményeket erőink és a polgári hátország ellen” – közölte az Izraeli Védelmi Erők.

Egy katonai forrás szerint az épületet a Hamász úgynevezett vészhelyzeti bizottsága használta.

: A Pentagon pénteken úgy becsülte, hogy a Joe Biden elnök által bejelentett ideiglenes kikötőprojekt, amely Gázaváros partjainál lenne, a tervezés és kivitelezés tekintetében ,,valószínűleg akár 60 napot is igénybe vesz”, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok végül 2 millió ételadagot kíván biztosítani a gázaiaknak naponta.

Biden pénteken azt mondta, hogy Izrael gondoskodik majd az ideiglenes kikötő biztonságáról, de a beszéde előtt a projektről tudósító magas rangú kormánytisztviselők azt mondták, hogy amerikai katonai személyzet lesz a part menti hajókon, bár nem fognak kikötni.

Mennyi: Abdel Fattah esz-Szíszi egyiptomi elnök szerint Gáza újjáépítésének költsége az Izrael és a Hamász között folyó háború után meghaladhatja a 90 milliárd dollárt.

A török állami média idézte Szíszit, aki az egyiptomi mártírok és veteránok napja alkalmából tartott beszédében azt mondta., becslést kért az egyiptomi állami intézményektől ,,a Gázai övezet újjáépítésének költségeire az izraeli bombázás eredményeként”,

Északi front: Az izraeli hadsereg légicsapásokat hajtott végre délután a Hezbollah terrorszervezet posztjait célozva Dél-Libanonban.

A vadászrepülőgépek többek között épületeket támadtak, ahol a terrorcsoport tagjai tevékenykedtek Ajta As-Sabban, parancsnoki központokat Madzsdal Zunban és Kafrában, valamint további terror-infrastruktúrát Mhaibibben.

A tüzérség továbbá rakéinaidítókat támadott Dél-Libanonban, válaszul az Izrael északi határterületét célzó támadásokra.

Túszok: A Moszad kémszolgálat a Miniszterelnöki Hivatal áltál kiadott közleményében szombat este kijelentette, hogy a Hamász terrorszervezet ,,megkeményíti álláspontját” a potenciális foglycserével egybekötött ideiglenes tűzszüneti megállapodás kapcsán, és ehelyett arra törekszik, hogy ,,lángra lobbantsa a régiót ramadán idején”.

A közlemény megerősítette a riportokat, miszerint a Moszad igazgatója, David Barnea pénteken találkozott a CIA főnökével, Bill Burns-szel, ,,a túszok hazahozataláról szóló újabb megállapodás megkötésére irányuló szüntelen erőfeszítés részeként”.

,,Ebben a szakaszban a Hamász megkeményíti álláspontját, mintha nem lenne érdekelt egy megállapodásban, és arra törekszik, hogy ramadán idején lángra lobbantsa a régiót a Gázai övezet palesztin lakosságának kárára”.

A Moszad szerint ,,a közvetítőkkel folytatott megbeszélések és együttműködés folyamatosan zajlik a szakadékok csökkentésére és a megállapodások előmozdítására”.

Fenyegetés: Katar azzal fenyegetőzik, hogy kiutasítja a Hamász vezetőit Katarból, ha nem tudják meggyőzni a gázai vezetést, hogy belemenjenek a tűzszüneti megállapodásba, jelentette a The Wall Street Journal egy meg nem nevezett Hamász-tisztviselőre és egyiptomi tisztviselőre hivatkozva.

Katar ad otthont a Hamász politikai szárnyának, köztük annak vezetőjének, Iszmail Hanijének.

Huszam Badran, a dohai terrorcsoport magas rangú tisztviselője tagadta az állítást, és azt nyilatkozta a WSJ-nek, hogy megegyezés nélkül az erőszak fokozódni fog ramadán idején. ,,Nem jelentettük ki a tárgyalások leállítását. Mi vagyunk az a fél, aki legszívesebben leállítaná ezt a háborút”.

Badran szerint a Hamász feltételei között szerepel:

  • Egy tartós tűzszünet, a lakóhelyüket elhagyni kényszerült civilek visszatérése Gáza északi részébe, a humanitárius segítségnyújtás fokozása, valamint az, hogy Izrael kivonja csapatait az övezetből.
  • Izrael korlátozottabb fegyverszünetet akar, és megfogadta, hogy folytatja az offenzíváját a terrorcsoport felszámolására és az összes túsz kiszabadítására.

Badran Binjámin Netanjahu miniszterelnököt hibáztatja azért, mert nem sikerült áttörést elérni a tárgyalásokon, azt állítva, hogy „nem hajlandó foglalkozni semmivel, ami az asztalon van… Netanjahu a legveszélyesebb [személy] a régió stabilitása szempontjából. Ő a tűzgyújtó”.

Jóváhagyás: Az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnöke, Herci Halevi altábornagy és a Sabak belbiztonsági szolgálat vezetője, Ronen Bar harci terveket hagyott jóvá a déli parancsnokság beersevai főhadiszállásán.

A találkozón részt vett a Déli Parancsnokság vezetője, Járon Finkelman vezérőrnagy, a Sabak helyettes vezetője és más tisztek.

Halevi és Bar ,,jóváhagyta a háború folytatására vonatkozó terveket” közölte a hadsereg, anélkül, hogy kifejtette volna.

The post A Moszad nyilatkozata, Katar bekeményít és a harci tervek jóváhagyása first appeared on Új Kelet online.