Avi/ujkelet.live

A háború 157. napja: A 13-as csatorna riportere este arról számolt be, hogy Izraelben egyre inkább úgy vélik, hogy a Hamász terrorszervezet rangsorában harmadik Marwan Issza valóban meghalt Gáza középső részén a nuszeirati menekülttábor alatti alagútban, ahol bújkált. A hétvégén a hírszerzési információk fényében azonnal végrehajtott likvidálási kísérlet számos bombával történt, ami Issza halálát okozhatta, aki valószínűleg nem volt túszokkal körülvéve.

Issza Mohamed Deif, a Hamász katonai szárnyának helyettese és a katonai szárny és a politikai szárny közötti kapcsolattartó. Róla és a Hamász vezetőségéről itt írtunk.

Harcok: Az Egoz kommandós egység folytatja műveleteit a dél-gázai Khan Junesz Hamad Town negyedében, ahol a csapatok a közelmúltban megöltek több tucat hamászos terroristát valamint letartóztattak továbbiakat, miután megadták magukat.

Az egyik összecsapás során tüzet nyitottak a kommandósokra egy épület átkutatása közben. A csapatok drón segítségével azonosították a fegyverest, és viszonozták a tüzet.

A katonák egy vállról indítható rakétát is kilőttek egy lakásra, ahol a fegyveres rejtőzött, megölve őt, miközben egy anya és két gyermeke a szomszédos szobában tartózkodott.

Az incidensben további két fegyveres meghalt, egy másikat pedig elfogtak.

Az anyát és két gyermekét később kimentették az épületből, és szanítécek ellátták őket.

Északi front: Az izraeli média szerint délután 22 rakétát lőttek ki Libanonból Maalotra és Kirjat Smonára, négyet elfogott a Vaskupola rakétavédelmi rendszer, a többi nyílt területen landolt. Sérülés vagy kár nem történt.

Szamária: A rendőrség és a polgári közigazgatás munkatársai lerombolták Or Ahuvia illegális előőrsöt Ofra telep közelében, és eltávolították a kora reggeli órákban a területet elfoglaló telepeseket.

Lebontottak egy kezdetleges otthont, és a helyszínen lefoglaltak különféle felszereléseket, állították telepes aktivisták. A polgári közigazgatás szerint az előőrsöt palesztin magánterületen hozták létre.

Or Ahuviát az elmúlt hónapokban fiatal női telepes aktivisták csoportja alapította Ahuvia Szandak emlékére, akit 2020 decemberében, miután állítólag kövekkel dobált meg palesztinokat a rendőrség üldözőbe vette, és menekülés közben autóbalesetben életét vesztette.

Riport: Az izraeli hadsereg a palesztinokkal katonai összekötőkent szolgáló Kormányzati Tevékenységek Koordinátora a Területekennel (COGAT) közösen, az izraeli nemzetbiztonsági tanács irányítása alatt vasárnapról hétfőre virradóra műveletet hajtott végre több mint 70 gázai árva kimentésére a Gázai övezetből, akiket a Palesztin Hatósághoz tartozó Betlehembe szállítottak, jelentette a 12-es csatorna hétfőn este.

A műveletet a német nagykövetség kérésére az izraeli nemzetbiztonsági tanács hagyta jóvá, a biztonsági kabinetet nem tájékoztatták a lépésről, és annak ellenére történt, hogy az övezetet irányító Hamász még az életben lévő túszok nevét és számát sem hajlandó közölni.

A jelentés szerint az akció során az árvákat Izrael területén, beleértve Jeruzsálem külterületét, szállították, több tucat felnőtt gázai kíséretében. Nagy számú katonai erőt mozgósítottak a művelethez, hogy az árvák és kísérőik autóbuszai biztonságosan átjussanak a Palesztin Hatóság területére.

„Nem így működik egy ország, amely abszolút győzelmet akar” – reagált Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter a jelentésre. ,,Számtalan hamis ‘humánus intézkedés’ létezik, és továbbra is Izrael polgárai fizetik meg az árát. A háborúban össze kell zúzni az ellenséget, és nem szabad állandóan öntörvényűnek lenni.”

Irán: „Fel kell készülnünk a terror fokozódására ramadán idején” – mondta Joáv Gallant védelmi miniszter hétfőn a Duvdevan elit egység csapatainak.

„Irán sok fegyver becsempészésével azon dolgozik, hogy fokozza a terrortámadások súlyosságát” – mondta, a fegyvereket „kiváló minőségűnek” nevezve.

Izrael korábban jelezte, hogy meghiúsította iráni gyártmányú robbanóanyagok Jordániából Izraelbe és Júdea és Szamáriába történő becsempészésére irányuló kísérleteket.

Túszok: A miniszterelnök felesége, Szara Netanjahu személyes levelet küldött a katari emír édesanyjának ramadán hónap alkalmából és a Gázai övezetben fogságban lévők szabadon bocsátása érdekében.

A levélben Netanjahu kijelentette: ,,Mint nő a nőnek, foglalkozni kell azzal a ténnyel, hogy a túszok között 19 nő van, akik elképzelhetetlen nehézségeket szenvednek el. A szexuális zaklatásról és nemi erőszakról szóló jelentések borzalmasak, és a nők elleni ilyen cselekményeket nem lehet figyelmen kívül hagyni vagy eltűrni.”

Továbbá hozzátette: ,,Felszólítom Önt, ramadán szellemében, hogy használja ki jelentős befolyását az izraeli túszok szabadon engedése érdekében.”

The post Issza talán mégis halott, levél az emír mamájának és a gázai árvák first appeared on Új Kelet online.