Avi/ujkelet.live

A háború 158. napja, terrorelhárítás: Az Izraeli Védelmi Erők és a Sabak belbiztonsági szolgálat tegnap este bejelentette, hogy a Duvdevan kommandósai megöltek egy palesztin terroristát Júdea és Szamáriában, aki ,,izraeli területre tartott, hogy öngyilkos merényletet hajtson végre”.

Muhammad Dzsaber, a szamáriai Dzsenin lakosát Zeita faluban ölték meg, mely az Izraelt Júdea és Szamáriával elválasztó biztonsági kerítés közelében van. Dzsabernél lőfegyver és robbanószerkezet volt.

Északi front: Izraeli vadászgépek reggel megsemmsítettek három rakétaindítót Dél-Libanonban, ahonnan nem sokkal korábban a Hezbollah rakétákat lőtt ki Izraelre.

Déli front: Az izraeli csapatok megöltek egy terroristát, aki aknavetőgránátokat lőtt ki a Gázai övezet déli részéről Izraelre. A csapatok látták távozni a terroristát a támadás helyszínéről és légicsapást irányítottak rá. A hadsereg szerint több, a Hamász terrorszervezet által használt épületet és infrastruktúrát is támadtak a levegőből az incidens térségében.

Az erők mindeközben folytatják műveleteiket a dél-gázai Khan Junesz Hamad Town negyedében. Az Egoz kommandósai fegyvereket, robbanóanyagokat és katonai felszerelést találtak a negyed egyik épületében.

A Givati-dandár légicsapást irányított egy négytagú terrorsejtre, akik bombát próbáltak elhelyezni egy épület közelében, melyben az izraeli csapatok tevékenykedtek.

A Nahal-dandár Gáza középső részén rakétaindítókat lokalizált és semmisített meg, amiket nemrégiben Izrael elleni támadásokhoz használtak.

Egy incidens során két rakétát lőttek ki a Nahal csapataira Gázában, sérülés nem történt. A katonák légicsapást küldtek a támadás mögött álló terroristákra.

Segélyek: A lisztszállítmány, amelyet hetek óta Gázába kellett volna szállítani, és hetek óta várakozik az asdodi kikötőben, elhagyta a kikötő területét, és a következő napokban várhatóan bejut Gázába, jelentette a Kan közrádió reggel. A lisztnek azt követően kellett volna a Gázai övezetbe jutnia, hogy Binjámin Netanjahu miniszterelnök januárban ígéretet tett erre vonatkozóan az amerikai kormánynak.

A szállítmány az Egyesült Államokból és nemzetközi segélyszervezetektől érkezett, és Gázába való beengedéséről október hetedike előtt egyeztek meg. Azonban a háború fényében politikai felzúdulás kezdődött miatta, hogy mégis hogy képzelik, hogy Asdod kikötőjéből közvetlenül Gázába juttatnak segélyeket, ezért a lépést leállították. A részletekkel tisztában lévő források szerint a szállítmány az elmúlt napokban hagyta el a kikötőt, és megérkezett Kerem Salomba. A Gázai övezetbe való bejuttatása után várhatóan az Élelmezésügyi Világszervezeten keresztül fogják szétosztani, többek között Becalel Szmotrich pénzügyminiszter kérésére.

Mindeközben humanitárius hajó indult reggel Ciprusról Gázába. Nikosz Hrisztodulidisz, Ciprus elnöke kijelentette: ,,A segélyhajó útja a remény és az emberség útja. Mentőöv a polgárok számára.”

A World Central Kitchen az Egyesült Arab Emirátusokkal és Ciprussal együtt több mint 200 tonna élelmiszert küldött az Open Arms hajóra, amely egy azonos nevű spanyol segélyszervezethez tartozik.

A hajó a gázai part mentén, Gázavárostól délre fog kikötni a WCK által épített mólónál.

The post Terrorelhárítás, harcok, és mehet a liszt Gázába first appeared on Új Kelet online.