Avi/ujkelet.live

A háború 159. napja, északi front: Az Izraeli Védelmi Erők kora délután megerősítette, hogy csapást mért egy járműre a dél-libanoni Türosz közelében, egy vezető hamászos terroristát célba véve.

A hadsereg szerint Hadi Musztafa részt vett a libanoni terrorsejtek irányításában, valamint izraeliek és zsidók elleni támadások előmozdításában több országban.

Musztafa tagja volt egy libanoni Hamász-egységnek is, amelyet Szamir Fandi vezetett, akit a Hamász politikai szárnyának helyettes vezetőjével, Szaleh Arurival együtt januárban likvidáltak Bejrútban.

Rengés: A Richter-skála szerinti 3,8-as erősségű földrengést észleltek szerdán az ország északi részén a Hula-Kineret-völgy térségében, jelentette a Földtani Intézet. Haifa, Tveria és Cfát lakosai arról számoltak be, hogy érezték a rengést.

Sérülésről vagy kárról nem érkezett jelentés.

Pletyka: Szerdán a plénum előtt Avigdor Liberman, a szekuláris-jobboldali Jiszráel Beitenu vezetője azt állította, hogy ,,egy régi washingtoni barátja” egy érdekes történetet osztott meg vele: Binjámin Netanjahu miniszterelnök utasítására Ron Dermer stratégiaügyi miniszter három dolog mellett kötelezte el magát a szaúdiaknak:

  1. Egy demilitarizált palesztin állam
  2. Elköteleződés a szaúdi atomprogram kongresszusi jóváhagyásának segítésére
  3. Kötelezettségvállalás arra vonatkozóan, hogy nem veszik célba a majd létrehozott nukleáris létesítményeket.

Költségvetés: Röviddel a 2024-es költségvetés második és harmadik olvasatának elfogadása előtt Avi Dicter és más likudos miniszterek a költségvetés megbuktatásával fenyegetnek, amennyiben nem eszközölnek benne változtatásokat miniszteriumaik javára.

Becalel Szmotrich pénzügyminiszter a Binjámin Netanjahu miniszterelnökkel folytatott megbeszélése végén a következőket mondta: „Tájékoztattam a miniszterelnököt, hogy nem áll szándékomban meghajolni a magánérdekek előtt. Nem áll szándékomban engedni a politikai zsarolásnak. Nem nyitom meg a költségvetést. Felszólítom a miniszterelnök urat, hogy ne engedjen, és úgy bocsássák szavazásra a költségvetést, ahogy van.”

A média szerint a krízis a végéhez közeledik, Dichter már csatlakozott a szavazáshoz.

A Pénzügyminisztérium vezető tisztségviselői korábban azt mondták, hogy ha a miniszterek ragaszkodnak a költségvetésük megszorításának eltörléséhez, lehetetlen lesz elfogadni a 2024-es költségvetést. ,,Nem lesz költségvetés” – mondta a minisztérium egyik vezető tisztviselője. A Pénzügyminisztérium máris újabb, mintegy 600 millió sékel összegű horizontális megszorítást szándékozik végrehajtani a minisztériumok költségvetésében, miután a Mose Gafni (askenázi ultraortodox Jahadut Hatora) vezette pénzügyi bizottság nem hagyta jóvá a Kincstár által a felülvizsgált költségvetésben hozott intézkedések sorát.

The post Likvidálás videón, földrengés, fenyegetés és pletyka first appeared on Új Kelet online.