Avi/ujkelet.live

A háború 159. napja: Késes terrortámadásra került sor szerda reggel egy Jeruzsálembe vezető ellenőrzőpontnál. A terroristát a helyszínen ártalmatlanították.

A Magen David Adom mentőszolgálat szerint két sérültje van a támadásnak, egy 19 éves nő és egy 25 éves férfi, akik könnyű-közepesen súlyos sérüléseket szenvedtek, a helyszíni ellátást követően a Sáárei Cedek Orvosi Központba szállították őket.

Nagy számú rendőri erőket vezényeltek a helyszínre.

Északi front: Izraeli vadászgépek tegnap a Hezbollah terrorszervezet posztjait támadták a dél-libanoni Odaisszében és Ajta as-Sabban.

A csapásokra az Észak-Izraelre kilőtt számos rakéta után került sor.

A tüzérség ágyúzta a Zar’it, Stula és Ros Hanikra elleni támadásokhoz használt indítóállásokat.

Szíria: A hadsereg csapást mért tegnap a szíriai hadsereg két posztjára Dél-Szíriában, ahonnan a Hezbollah tagjai végezték műveleteiket.

A hadsereg nyilatkozata hangsúlyozza, hogy ,,a szíriai rezsimet teszi felelőssé minden tevékenységért, mely a területén történik, és nem fog eltűrni semmilyen kísérletet, ami a Hezbollah jelenlétének megszilárdításához vezethet a szíriai fronton”.

A ritka csapást azután hajtották végre, hogy az izraeli hadsereg ,,pontos hírszerzési adatokat” gyűjtött össze, amelyek inkriminálták az infrastruktúrát.

Új út: A palesztinokkal katonai összekötőként szolgáló Kormányzati Tevékenységek Koordinátora a Területeken (COGAT) közölte, hogy hat segélyszállító teherautó lépett be a Gázai övezet északi részébe az új katonai úton keresztül.

A déli Be’eri közösség melletti határtól az övezet partjáig húzódó útvonalat az izraeli hadsereg használja Gáza északi és középső részén végzett műveletekre.

A COGAT szerint a teherautók, amelyek az ENSZ Élelmezési Világprogramjának segélyeit szállították, „egy kísérleti program részeként, annak megakadályozására, hogy a Hamász elvegye a segélyt” léptek be az övezetbe az új útvonalon.

Az izraeli hatóságok alaposan megvizsgálták a segélyt a déli határon lévő Kerem Salom átkelőhelyen, mielőtt útnak indult az övezetbe.

A COGAT megjegyezte, hogy a kísérleti program eredményeit bemutatják az intézkedést elrendelő izraeli politikai körnek.

Túszok: Izraeli tisztviselők szerint az elmúlt napokban Jeruzsálem olyan jelzéseket kapott a katari és egyiptomi közvetítőktől, amelyek elmozdulásra utalnak a Hamász vezetésének álláspontjában, és néhány napon belül olyan előrelépéshez vezethetnek, melyek lehetővé teszik a megállapodásról szóló komoly tárgyalások megkezdését.

Egy magas rangú izraeli tisztviselő azt mondta, hogy Katar és Egyiptom jelentősen megnövelte a Hamászra gyakorolt nyomást, beleértve Katar fenyegetéseit, hogy kiutasítsák a Hamász vezető tisztviselőit Dohából, megerősítve a The Wall Street Journal jelentését.

,,A Hamász tisztában van azzal, hogy a labda az ő térfelén van. Olyan nyomást látunk, amely korábban nem volt, és reméljük, hogy ennek eredménye is lesz. Viszonylag nagyobb az optimizmus, mint néhány nappal ezelőtt” – idézte a Walla riportere a tisztviselőt.

Izraeli tisztségviselők hangsúlyozzák, hogy Jeruzsálem továbbra is hivatalos választ vár a Hamásztól, hogy a szervezet valóban irányt vált-e, és kész-e a párizsi keretek alapján komolyabb tárgyalásokba kezdeni.

Katar és Egyiptom közölte Izraellel, hogy várhatóan a következő két napban kapnak választ. ,,Néhány napon belül tudni fogjuk, hogy ez hol tart. Ha a Hamász választ ad, az a tárgyalások kezdete lesz” – mondta az izraeli tisztviselő. „Ha így lesz, akkor leülünk, és belső megbeszéléseket folytatunk, és eldöntjük, mire vagyunk készek és mire nem. Mindenesetre azt szeretnénk, ha a következő találkozó a közvetítőkkel a megállapodás részleteiről szóló komoly tárgyalások jegyében zajlana.”

Ramadán: A kelet-jeruzsálemi Suafat menekülttáborban erőszakos zavargásokra került sor tegnap este. A rendőrség szerint az incidens során a határrendészet egyik harcosa leadott egy lövést egy álarcos gyanúsítottra, aki veszélyeztette az erőket, miután tűzijátékot lőtt ki rájuk.

A rendbontást feloszlatták, a gyanúsítottat letartóztatták és evakuálták orvosi ellátásra. Az izraeli erők körében sérülés nem történt.

A média szerint a gyanúsított, egy 12 éves suafati lakos, belehalt sérüléseibe. Az igazságügyi minisztérium rendőrségi belső ellenőrzési osztálya vizsgálja az incidenst.

Szintén az este Ramot negyed és Givat Ze’ev között a 436-os úton a biztonsági erők azonosítottak egy terrorsejtet amint Molotov-koktélokkal dobál járműveket. A közelben lévő határrendészek tüzet nyitottak a terrorsejtre. Két terrorista a helyszínen belehalt sérüléseibe.

The post Terrortámadás, túszok, megtorlás Szíriában, és összecsapások first appeared on Új Kelet online.