Avi/ujkelet.live

A háború 160. napja, déli front: Az izraeli hadsereg este közzétett egy felvételt, amin a Maglan kommandós egység a dél-gázai Khan Junesz Hamad Town lakóparkjában azonosít egy négytagú terrorsejtet egy épület ötödik emeletén.

A kommandósok a negyedik emeletről törtek be, és masszívan tüzeltek a terroristákra, és a Rafael Maoz (SPIKE FireFly) öngyilkos drónjait irányította rájuk. A terroristák RPG-ket is lőttek a csapatokra a tűzharc közepette.

A terroristák közül ketten meghaltak a kommandósokkal vívott csatában, míg a másik kettő nem sokkal később az épület elleni légicsapásban vesztette életét.

A LOTAR elit terrorelhárító egység csapatai lokalizáltak egy rakéta-sorozatvetőt egy iskola mellett, és rakétákat az ágy alatt a Hamász egyik terroristájának otthonában.

A csapatok razziákat tartottak a Hamász búvóhelyein és más posztokon Khan Junesz különböző negyedeiben.

Északi front: Izraeli vadászgépek csütörtökön a Hezbollah terrorszervezet létesítményeit támadták a dél-libanoni Naqurában.

Jarunban szintén célba vettek egy infrastruktúrát, amit a Hezbollah használt.

A tüzérséggel pedig Hamul környékét támadta, ,, fenyegetés elhárítása” céljából.

A csapások azután történtek, hogy három lövedéket lőttek ki Libanonból Malkia térségére. Sérülésről nem érkezett jelentés.

Hadsereg: A Déli Parancsnokság egyik hírszerző tisztje azonnal távozik posztjáról, mert tiltott, de konszenzusos kapcsolatot ápolt egy beosztott tiszttel.

A kapcsolat a Gázai övezetben kitört háború után kezdődött, és nem sokkal később véget ért.

Az ezredesi rangot viselő tiszt azt mondta feletteseinek, hogy vállalja a felelősséget tetteiért, és távozni kíván posztjáról. Utódja néhány nap múlva váltja.

: Chuck Schumer, az Egyesült Államok Szenátusának többségi vezetője előrehozott választások megtartására sürgette csütörtökön Izraelt, azzal érvelve, hogy Binjámin Netanjahu miniszterelnök „már nem alkalmas” a miniszterelnöki posztra.

„A Netanjahu-koalíció október 7 után már nem felel meg Izrael szükségleteinek. A világ azóta – radikálisan – megváltozott, és az izraeli népet most egy múltban rekedt kormányzó vízió szorítja” – mondta Schumer.

Netanjahu „eltévedt, és koalícióba lépett olyan szélsőjobboldali szélsőségesekkel, mint Becalel Szmotrich [pénzügyminiszter] és Itamar Ben-Gvir [nemzetbiztonsági miniszter]”.

„A szélsőséges palesztinok és a szélsőséges izraeliek ugyanazt a célt keresik: a Jordán folyótól a Földközi-tengerig arra törekszenek, hogy kiszorítsák a másikat a földről” – tette hozzá Schumer.

„Ha Netanjahu miniszterelnök jelenlegi koalíciója továbbra is hatalmon marad a háború végé közeledtével, és továbbra is veszélyes és lázító politikát folytat, amely próbára teszi a meglévő amerikai segítségnyújtási normákat, akkor az Egyesült Államoknak nem lesz más választása, mint aktívabb szerepet játszani az izraeli politika alakításában azáltal, hogy a befolyásunkat felhasználva megváltoztatjuk a jelenlegi irányvonalat” – mondta Schumer a szenátusban felszólalva.

„Demokráciaként Izraelnek joga van saját vezetőit megválasztani, és hagynunk kell, hogy a dolgok menjenek a maguk útján. De az a fontos, hogy az izraeliek választási lehetőséget kapjanak. Új vitára van szükség Izrael jövőjéről október 7-e után”.

„Véleményem szerint ezt választások tartásával lehet a legjobban elérni”.

,,Senki sem számít arra Netanjahu miniszterelnöktől, hogy megteszi azokat a dolgokat, amelyeket meg kell tenni azért, hogy megtörjön az erőszak körforgása, megőrizve hitelességét a világ színterén, és egy kétállami-megoldáson dolgozzon” – folytatta. „Izrael nem élheti túl, ha páriává válik.”

A szenátor szerint Netanjahu ,,túl gyakran meghajolt a szélsőségesek követelései előtt”, és a béke négy akadályaként őt és a jobboldali izraeli szélsőségeseket a Hamászhoz és a Palesztin Hatóság elnökéhez, Mahmúd Abbászhoz sorolta.

Schumer egyébként Abbász menesztését is szorgalmazta.

,,Ahhoz, hogy a jövőben remény legyen a békére, Abbásznak távoznia kell, és a palesztin vezetők új generációjával kell helyettesíteni, akik azon fognak dolgozni, hogy békét teremtsenek a zsidó állammal.”

„Nagyon átérzem a felelősségemet Somer Jiszróelként – Izrael népének őreként”.

John Kirby, a Fehér Ház szóvivője közölte, hogy Schumer előzetesen értesítette a Fehér Házat Netanjahu elleni beszédéről, de hangsúlyozta, hogy nem kért jóváhagyást, és szabadon elmondhatja véleményét.

Az izraeli riporterek megjegyezték, hogy Schumer a Netanjahuhoz legközelebb állók egyike a Demokrata pártban. Évtizedek óta barátok. Obama elnök alatt az Iránnal kötött nukleáris megállapodás körüli küzdelem során Netanjahunak sikerült meggyőznie őt, hogy ellenezze a megállapodást. Schumer ajtaja mindig tárva-nyitva volt Netanjahu előtt. Egészen mostanáig.

Reakció: „Izrael független és büszke demokrácia, amely Netanjahu miniszterelnököt választotta, nem pedig banánköztársaság” – áll a Likud párt közleményében.

,,Netanjahu miniszterelnök határozott politikát folytat, amelyet a nép nagy többsége támogat.”

„Schumer szavaival ellentétben az izraeli közvélemény támogatja a Hamász feletti abszolút győzelmet, elutasít minden nemzetközi diktátumot egy palesztin terrorista állam létrehozására, és ellenzi a Palesztin Hatóság visszatérését Gázába” – állította Netanjahu pártja bizonyíték nélkül.

„Schumer szenátortól elvárják, hogy tisztelje Izrael megválasztott kormányát, és ne ássa alá azt. Ez mindig igaz, de háború idején még inkább.”

Az ellenzéki Jes Atid a Likud reakciójára: ,,Az egyetlen dolog, amit [Netanjahu kapcsán] a nép nagy többsége támogat, az az, hogy Netanjahunak mennie kell, mert a zsidó nép történetének legnagyobb katasztrófája a holokauszt óta az ő nevéhez van írva. Ma is csak a politikai túlélés érdekli, és ebben is kudarcot fog vallani”.

The post Harcok, és vihart kavaró kritika egy baráttól Netanjahunak címezve first appeared on Új Kelet online.